Millores biotecnològiques en els llevats cervesers

Autores/as

Palabras clave:

floculació, atenuació, Saccharomyces, paret cel·lular, efecte Crabtree, estratègies biotecnològiques.

Resumen

En els darrers anys, el desenvolupament biotecnològic aplicat als llevats cervesers ha esdevingut una línia clau per optimitzar l’eficiència i qualitat del procés de fermentació en la indústria cervesera. El treball revisa en profunditat les millores biotecnològiques centrades en dues propietats fonamentals dels llevats: la floculació, o capacitat d’agregació i sedimentació cel·lular, i l’atenuació, entesa com la capacitat de transformar els sucres fermentables en etanol. Els llevats del gènere Saccharomyces, especialment S. cerevisiae i S. pastorianus, són les espècies més utilitzades, tot i que el paper de llevats no convencionals (com Brettanomyces o Torulaspora) també s’està investigant per millorar perfils organolèptics o reduir l’alcohol. Les diferències entre soques, la composició de la paret cel·lular i les vies metabòliques influeixen directament en la floculació i en l’eficiència fermentativa, factors decisius en l’elecció del llevat per a cada estil de cervesa. La biotecnologia té una gran importància estratègica en el desenvolupament de llevats adaptats a nous reptes industrials, com la fermentació a baixes temperatures, la reducció del temps de producció o l’optimització dels perfils sensorials. Les eines moleculars actuals obren la porta a una nova generació de llevats cervesers més eficients i versàtils.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Descargas

Publicado

2025-12-22

Cómo citar

Ruiz, G., & Saldo, J. (2025). Millores biotecnològiques en els llevats cervesers. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 48–55. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/156382

Número

Sección

Artículos