Efecte de l'oli d'oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu Autors/ores Montserrat Fitó Colomer Resum El consum d'una certa quantitat diària d'oli d'oliva té efectes beneficiosos per a la salut humana, que són atribuïbles no solament a la presència d'àcids grassos monoinsaturats, sinó que hi ha d'haver altres factors presents en l'oli, com poden ser alguns compostos antioxidants.D'entre tots els que es troben a l'oli d'oliva, els que hi són en quantitats suficient per a contribuir a aquest efecte beneficiós són els compostos fenòlics. L'acció combinada dels compostos fenòlics i dels àcids grassos monoinsaturats pot mobilitzar les diferents fraccions del colesterol i tenir efectes sinèrgics sobre altres aspectes metabòlics que permeten una forta reducció de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu. En aquest article s'exposen els resultats obtinguts en un estudi per a determinar l'efecte d'olis d'oliva similars però amb diferent contingut de compostos fenòlics en el perfil lipídic i l'estat oxidatiu/antioxidatiu en voluntaris sans. Aquest estudi s'integra dins del projecte policèntric internacional EUROLIVE, The effect of Olive Oil Consumption on Oxidative Damage in European Populations, de la Comissió Europea. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues Text complet Publicat 2008-07-18 Com citar Fitó Colomer, M. (2008). Efecte de l’oli d’oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l’estrès oxidatiu. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 11–19. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/38169.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 12 : maig 2008 Secció Ciència Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.