Àcid esteràric i salut cardiovascular Autors/ores Julio Basulto Marset Maria Manera Bassols Eduard Baladia Rodríguez Resum L’àcid esteàric (AE) és un àcid gras saturat (AGS) de cadena llarga. Comque la ingesta d’AGS per part de la població és elevada i a causa de la seva implicació en el risc cardiovascular, s’aconsella el fet de disminuir-ne el consum. No obstant això, l’AE, a diferència d’altres AGS, sembla que exerceix poc efecte sobre els lípids i les lipoproteïnes plasmàtiques, encara que falten dades entorn del seu efecte global sobre la salut cardiovascular. Per tal d’aclarir aquest aspecte, els autors han dut a terme una recerca bibliogràfica a la base de dades del Ministeri de Salud Nord-americà (Pubmed/Medline, http://www.pubmed.gov), que pertany a la Biblioteca Nacional de Medicina (Bethesda,MD). Les dades disponiblesmostren que, tot i que no és necessari el fet de disminuir el consumactual d’AE, no sembla prudent el fet de promoure’n un augment notable del consumper part de la població, a causa de la seva potencial implicació en la diabetis i pel fet que no existeixen dades suficients sobre els efectes que pot exercir una ingesta elevada d’AE sobre certsmarcadors del risc cardiovascular.PARAULES CLAU: Àcid esteàric, àcids grassos, àcids grassos saturats, lípids sanguinis, risc cardiovascular. Descàrregues PDF Publicat 2010-05-03 Com citar Basulto Marset, J., Manera Bassols, M., & Baladia Rodríguez, E. (2010). Àcid esteràric i salut cardiovascular. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 12(1), 3–6. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/60109.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 12 Núm. 1: maig 2010 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.