Àcids grassos omega-3: els àcids grassos perduts i ara retrobats? Autors/ores Ramon Segura Universitat de Barcelona Resum Els àcids grassos omega-3 pertanyen a la categoria dels àcids grassos poliinsaturats i no poden ser sintetitzats pel nostre organisme, la qual cosa determina el seu caràcter d’essencials per a la salut i que sigui imprescindible el fet d’ingerir-los amb la dieta. Aquests tipus de compostos participen en una sèrie de processos implicats en el normal funcionament de diversos sistemes corporals i, així, afecten el nivell de salut de l’individu i condicionen, en part, el risc de patir diversos tipus de patologies. L’àcid eicosapentaenoic i l’àcid docosahexaenoic exerceixen una sèrie d’efectes sobre diferents paràmetres fisiològics que poden afectar el desenvolupament del procés arterioscleròtic, responsablemajoritari de lamalaltia isquèmica miocardíaca: disminueixen els nivells de triglicèrids del plasma (tant en dejú com durant el període postprandial), redueixen l’agregació plaquetària i el risc de trombosi,moderen la dinàmica dels processos implicats en les reaccions inflamatòries (implicades en el desenvolupament de les plaques d’aterosclerosi), redueixen el risc de presentar arítmia ventricular i demort sobtada, etc. Nombrosos treballs de tipus experimental i diversos estudis de caràcter epidemiològic suggereixen que els àcids grassos de tipus omega-3 poden tenir efectes beneficiosos sobre lesmalalties de naturalesa cancerosa: redueixen el desenvolupament metastàtic i el creixement tumoral en inhibir el grau demitosi de les cèl·lules canceroses, en accelerar la sevamort per apoptosi, en induir la diferenciació cel·lular, en inhibir l’angiogènesi, en alterar elmetabolisme dels estrògens, etc. Els àcids grassos de tipus omega-3 són essencials per assolir l’adequada estructura i el normal funcionament del sistema nerviós. Estudis de caràcter epidemiològic posen demanifest l’existència d’una associació positiva entre la ingesta de peix ric en àcids grassos eicosapentaenoics i docosahexaenoics (verat, sardina, tonyina, etc.) durant l’embaràs i unmillor desenvolupament del fetus i la millora en diversos aspectes de la percepció sensorial i la capacitat psicofuncional: unamillor percepció i atenció envers les coses noves en el reconeixement visual (en el nadó) i unamillor puntuació en les escales de valoració de la intel·ligència verbal i en el comportament personal (en els infants i adolescents), al mateix temps que milloren el desenvolupamentmotor i el de la massa òssia. Aquests tipus de compostos desenvolupen un paper important en la higienemental i influeixen sobre diversos processos relacionats amb alguns tipus demalaltiesmentals: la depressió (estacional, postpart), el trastorn bipolar (depressió,mania), els dèficits d’atenció, les síndromes d’hiperactivitat, etc.Els àcids grassos de tipus omega-3 afecten també el funcionament del sistema immunitari i determinen que la reactivitat i el grau d’agressivitat de la resposta inflamatòria induïda per aquest sistema siguinmésmoderats i tinguin unamenor afectació clínica i funcional. La simptomatologia clínica de diversesmalalties en les quals el sistema immunitari desenvolupa un paper important (artritis reumatoide, asma bronquial, psoriasi, etc.) millora demanera significativa quan elsmalalts ingereixen quantitats adequades, i relativament altes, d’àcids grassos omega-3.PARAULES CLAU: Àcids grassos, agregació plaquetària, trombosi. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Biografia de l'autor/a Ramon Segura, Universitat de Barcelona Universitat de BarcelonaFacultat de MedicinaDepartament de Ciències Fisiològiques II Descàrregues PDF Publicat 2011-02-01 Com citar Segura, R. (2011). Àcids grassos omega-3: els àcids grassos perduts i ara retrobats?. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 12(2), 31–38. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/44768 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 12 Núm. 2 (2010): desembre Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.