Importància biològica dels additius antioxidants en alimentació animal Autors/ores Silvia Peris Novus Europe, SA /N. V. Resum Durant la seva evolució, els organismes vivents han desenvolupat mecanismes de protecció contra l’oxidació específics per al control dels radicals lliures i altres substàncies tòxiques que es formen a nivell cel·lular. No obstant això, quan aquestsmecanismes es superen és quan esdevenen efectes adversos, que poden conduir a lamalaltia. L’addició dels antioxidants en alimentació animal ha comportat unamenor incidència de certesmalalties lligades a carències de vitamines i elements lligats al sistema antioxidant propi de l’animal, i ha permès el pas cap a una producció animalmés intensiva, amb unmajor rendiment dels animals.Amb relació als aliments, la no suplementació d’un pinso amb antioxidants pot comprometre diferents nutrients, així comtambé una disminució en la digestibilitat del greix, i conduir a disminucions en l’energiametabolitzable. Amés, coma conseqüència de l’oxidació dels aliments, es produeixenmals sabors i olors que afecten la palatabilitat del pinso i, per tant, en limiten la ingestió per part de l’animal. Per altra banda, els efectes d’alimentar els animals amb greixos oxidats han estat demostrats en nombrosos casos, que esmostren en aquest article. Entre aquests: augment de la incidència de remolliment cerebral en pollastres, augment de la diàtesi exsudativa, disminució de la digestibilitat i empitjorament de la taxa de creixement.En aquesta revisió esmostra coml’addició d’antioxidants en la dieta resol aquests problemes, tant els efectes sobre l’aliment en simateix, com aquells sobre l’animal, donat que atura el procés d’oxidació dels greixos i principis actius susceptibles, i els preserva de la seva degradació.PARAULES CLAU: Oxidació lipídica, etoxiquina, alimentació animal. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Publicat 2011-09-06 Com citar Peris, S. (2011). Importància biològica dels additius antioxidants en alimentació animal. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 13(1), 36–41. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/51356 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 13 Núm. 1 (2011): juny Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.