La Funcionalitat de la luteïna i altres pigments carotenoides Autors/ores Sílvia Peris Resum La indústria avícola comercial aporta carotenoides a les aus via pinso de manera rutinària. Aquests carotenoides, particularment xantofil·les (luteïna i capsantina,majoritàriament), se subministren a les gallines ponedores i als pollastres per tal demillorar la pigmentació de l'ou i del greix i la pell del pollastre, respectivament. En els últims deu anys, s'ha investigat força sobre el paper de les xantofil·les en la salut humana, en particular el de la luteïna i la zeaxantina en la prevenció de determinades patologies de l'ull, comla degeneraciómacular associada a l'edat i les cataractes. Altres funcions biològiques que han estat associades amb els carotenoides són la prevenció de certs tipus de càncer (principalment, càncer de mama i de pulmó) i la prevenció demalalties cardiovasculars. S'ha demostrat que la luteïna provinent del rovell d'ous enriquits presenta unamolt elevada biodisponibilitat, en especial quan és comparada amb la d'altres fonts, comara suplements sobre la base de luteïna, tant lliure comen forma èster, o fonts vegetals comels espinacs. Amés amés, evidències recents també suggereixen que els carotenoides tenen un paper important en la resposta immune, tal comha estat demostrat en altres espècies animals. Descàrregues Text complet Publicat 2009-03-11 Com citar Peris, S. (2009). La Funcionalitat de la luteïna i altres pigments carotenoides. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 30–38. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/47508.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 13 : desembre 2008 Secció Nutrició Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.