La malaltia celíaca posada al dia

Autors/ores

  • Gemma Colome Rivero Hospital de Nens de Barcelona
  • Benjamin Martín Martínez Hospital de Terrassa (Barcelona)

Paraules clau:

celiaquia, gluten, atròfi a intestinal, qualitat de vida, disbiosi, prevenció.

Resum

La malaltia celíaca és la malaltia intestinal crònica més freqüent en el món occidental i la seva prevalença ha anat clarament en augment en les últimes dècades. Afecta majoritàriament a l’edat pediàtrica, però pot debutar en qualsevol moment de la vida. Com que els símptomes són molt variables i pot afectar altres localitzacions diferents a l’aparell digestiu, molts dels malalts celíacs desconeixen que ho són, cosa que afavoreix l’aparició de complicacions a mitjà i llarg termini. Un cop confi rmat el diagnòstic per l’especialista, la retirada del gluten és actualment l’únic tractament curatiu efi caç capaç de reduir la morbimortalitat de la malaltia i millorar el benestar psicològic i la qualitat de vida relacionada amb la salut. La qualitat de vida és important en totes les malalties cròniques, però en el cas de la celiaquia, les restriccions dietètiques dels aliments que contenen gluten són difícils d’acceptar sobretot per part dels adolescents. El compliment de la dieta sense gluten és un factor essencial per obtenir una bona qualitat de vida. La disbiosi o desequilibri de la composició de la microbiota intestinal és un factor que pot contribuir a l’aparició de la malaltia celíaca. En la prevenció de la celiaquia la genètica juga un paper fonamental. La lactància materna no té efectes preventius i el moment de la introducció del gluten és controvertit; la recomanació dels experts és que es faci entre els 4 i els 12 mesos de vida, progressivament.

PARAULES CLAU: celiaquia, gluten, atròfi a intestinal, qualitat de vida, disbiosi, prevenció.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Gemma Colome Rivero, Hospital de Nens de Barcelona

Cap de Servei en Gastroenterologia, Hepatologia i
Nutrició Infantil de l’Hospital de Nens de Barcelona

Benjamin Martín Martínez, Hospital de Terrassa (Barcelona)

Doctor en Medicina i Pediatra i especialista en
Gastroenterologia i Nutrició infantil. Actualment cap
de la Unitat de Gastroenterologia i Nutrició Infantil
de l’Hospital de Terrassa (Barcelona)

Descàrregues

Com citar

Colome Rivero, G., & Martín Martínez, B. (2019). La malaltia celíaca posada al dia. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 17, 20–29. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/145764

Número

Secció

Articles