La malaltia celíaca posada al dia Autors/ores Gemma Colome Rivero Hospital de Nens de Barcelona Benjamin Martín Martínez Hospital de Terrassa (Barcelona) Paraules clau: celiaquia, gluten, atròfi a intestinal, qualitat de vida, disbiosi, prevenció. Resum La malaltia celíaca és la malaltia intestinal crònica més freqüent en el món occidental i la seva prevalença ha anat clarament en augment en les últimes dècades. Afecta majoritàriament a l’edat pediàtrica, però pot debutar en qualsevol moment de la vida. Com que els símptomes són molt variables i pot afectar altres localitzacions diferents a l’aparell digestiu, molts dels malalts celíacs desconeixen que ho són, cosa que afavoreix l’aparició de complicacions a mitjà i llarg termini. Un cop confi rmat el diagnòstic per l’especialista, la retirada del gluten és actualment l’únic tractament curatiu efi caç capaç de reduir la morbimortalitat de la malaltia i millorar el benestar psicològic i la qualitat de vida relacionada amb la salut. La qualitat de vida és important en totes les malalties cròniques, però en el cas de la celiaquia, les restriccions dietètiques dels aliments que contenen gluten són difícils d’acceptar sobretot per part dels adolescents. El compliment de la dieta sense gluten és un factor essencial per obtenir una bona qualitat de vida. La disbiosi o desequilibri de la composició de la microbiota intestinal és un factor que pot contribuir a l’aparició de la malaltia celíaca. En la prevenció de la celiaquia la genètica juga un paper fonamental. La lactància materna no té efectes preventius i el moment de la introducció del gluten és controvertit; la recomanació dels experts és que es faci entre els 4 i els 12 mesos de vida, progressivament.PARAULES CLAU: celiaquia, gluten, atròfi a intestinal, qualitat de vida, disbiosi, prevenció. Biografies de l'autor/a Gemma Colome Rivero, Hospital de Nens de Barcelona Cap de Servei en Gastroenterologia, Hepatologia iNutrició Infantil de l’Hospital de Nens de Barcelona Benjamin Martín Martínez, Hospital de Terrassa (Barcelona) Doctor en Medicina i Pediatra i especialista enGastroenterologia i Nutrició infantil. Actualment capde la Unitat de Gastroenterologia i Nutrició Infantilde l’Hospital de Terrassa (Barcelona) Descàrregues PDF Com citar Colome Rivero, G., & Martín Martínez, B. (2019). La malaltia celíaca posada al dia. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 17, 20–29. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/145764 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 17 (2018) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.