Criteris actuals que defineixen la qualitat de l’aigua de consum humà en els seus diferents usos

Autors/ores

  • M. Cinta Pastor Laboratori Dr. Oliver Rodés, Barcelona

Resum

L’ésser humà ingereix una quantitat d’aiguamolt superior a l’equivalent de qualsevol aliment. També l’aigua entra en contacte amb l’organisme per inhalació i per absorció dèrmica amb una freqüència diària. És tan gran la influència de la qualitat de l’aigua en la salut pública que cal repartir responsabilitats entre tots els agents implicats. Tant les persones que habiten en poblacions grans comles que ho fan en nuclismés petits tenen el dret de rebre aigua que no posi en perill la salut dels consumidors. L’autoritat sanitària, l’administració hidràulica, els ajuntaments, els gestors, els fabricants dematerials en contacte i de reactius per tractar-la, els laboratoris d’anàlisi i elsmateixos consumidors en són partícips necessaris i cada un d’ells ha de tenir i té un paper important i definit. El fet d’assegurar la qualitat de l’aigua s’hamostrat comuna de les actuacions més eficaces per garantir la salut de la població. Per donar eines que ajudin a aconseguir aquest repte, l’OrganitzacióMundial de la Salut (OMS) elabora les Guies per a la qualitat de l’aigua de consumhumà. En la versió vigent han participat quatre-cents noranta experts procedents de noranta països dels cinc continents. Comparteixen experiències i coneixements i estableixen criteris pràctics per aconseguirminimitzar el risc de contaminació de l’aigua. Aquest text, de fàcil accés al web de l’OMS, és un dels documents demés importància per als professionals on es poden consultarmolts aspectes relacionats amb l’aigua i la salut.
Les directives europees de l’aigua de consumhumà es basen en gran part en aquest treball conjunt i els estats de la UE elaboren les seves pròpies lleis transposant les directives al seu cos legislatiu. A l’Estat espanyol, les diferents autonomies, a partir de la legislació estatal, elaboren els programes autonòmics de vigilància. A Catalunya disposemd’aquest document des de l’any 2005, accessible al web del Departament de Salut. La indústria alimentària és cridada en tots els textos legals demanera directa i obligada a complir les exigències pel que fa a l’aigua que incorpora als aliments i als processos de neteja. El Pla de gestió de l’aigua ha de formar part de l’anàlisi de perills i punts crítics de control, on té la categoria de prerequisit.

PARAULES CLAU: Aigua de consumhumà, OMS, directiva europea, APPCC.

Biografia de l'autor/a

M. Cinta Pastor, Laboratori Dr. Oliver Rodés, Barcelona

Directora Tècnica de Laboratori d’anàlisi d’aigua i aliments

Descàrregues

Publicat

2011-02-01

Com citar

Cinta Pastor, M. (2011). Criteris actuals que defineixen la qualitat de l’aigua de consum humà en els seus diferents usos. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 3–12. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/44764

Número

Secció

Articles