Criteris actuals que defineixen la qualitat de l’aigua de consum humà en els seus diferents usos Autors/ores M. Cinta Pastor Laboratori Dr. Oliver Rodés, Barcelona Resum L’ésser humà ingereix una quantitat d’aiguamolt superior a l’equivalent de qualsevol aliment. També l’aigua entra en contacte amb l’organisme per inhalació i per absorció dèrmica amb una freqüència diària. És tan gran la influència de la qualitat de l’aigua en la salut pública que cal repartir responsabilitats entre tots els agents implicats. Tant les persones que habiten en poblacions grans comles que ho fan en nuclismés petits tenen el dret de rebre aigua que no posi en perill la salut dels consumidors. L’autoritat sanitària, l’administració hidràulica, els ajuntaments, els gestors, els fabricants dematerials en contacte i de reactius per tractar-la, els laboratoris d’anàlisi i elsmateixos consumidors en són partícips necessaris i cada un d’ells ha de tenir i té un paper important i definit. El fet d’assegurar la qualitat de l’aigua s’hamostrat comuna de les actuacions més eficaces per garantir la salut de la població. Per donar eines que ajudin a aconseguir aquest repte, l’OrganitzacióMundial de la Salut (OMS) elabora les Guies per a la qualitat de l’aigua de consumhumà. En la versió vigent han participat quatre-cents noranta experts procedents de noranta països dels cinc continents. Comparteixen experiències i coneixements i estableixen criteris pràctics per aconseguirminimitzar el risc de contaminació de l’aigua. Aquest text, de fàcil accés al web de l’OMS, és un dels documents demés importància per als professionals on es poden consultarmolts aspectes relacionats amb l’aigua i la salut.Les directives europees de l’aigua de consumhumà es basen en gran part en aquest treball conjunt i els estats de la UE elaboren les seves pròpies lleis transposant les directives al seu cos legislatiu. A l’Estat espanyol, les diferents autonomies, a partir de la legislació estatal, elaboren els programes autonòmics de vigilància. A Catalunya disposemd’aquest document des de l’any 2005, accessible al web del Departament de Salut. La indústria alimentària és cridada en tots els textos legals demanera directa i obligada a complir les exigències pel que fa a l’aigua que incorpora als aliments i als processos de neteja. El Pla de gestió de l’aigua ha de formar part de l’anàlisi de perills i punts crítics de control, on té la categoria de prerequisit.PARAULES CLAU: Aigua de consumhumà, OMS, directiva europea, APPCC. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Biografia de l'autor/a M. Cinta Pastor, Laboratori Dr. Oliver Rodés, Barcelona Directora Tècnica de Laboratori d’anàlisi d’aigua i aliments Descàrregues PDF Publicat 2011-02-01 Com citar Cinta Pastor, M. (2011). Criteris actuals que defineixen la qualitat de l’aigua de consum humà en els seus diferents usos. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 3–12. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/44764 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 12, Núm. 2 : desembre 2010 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.