Fruita deshidratada i envasada: influència del procés i de les condicions de conservació sobre la seua vida útil Dried fruit and packaged: influence of process and storage conditions on the shelf life Autors/ores Gonzalo Miranda Alonso Universitat de València, València Àngel Berna Prats Universitat de València, València Antonio Mulet Pons Universitat Politècnica de València Resum El present treball tracta de l’evolució de fruites deshidratades durant la seua conservació sotmeses a distints procediments de conservació. Una de les causes de la degradació d’aquestos aliments deshidratats sol ser el procés d’enfosquiment, a causa de reaccions enzimàtiques o no enzimàtiques. La degradació dels aliments durant l’emmagatzemament pot reduir-se en gran mesuramitjançant una adequada elecció delmaterial i de l’atmosfera d’envasament.Coma envasos, es van utilitzar safates de polipropilè termosegellades ambmaterials polimèrics i flascons de vidre; coma atmosferes, es van emprar nitrogen i aire. S’hamodelitzat l’evolució de la humitat durant la conservació considerant els intercanvis amb l’ambient i la producció d’aigua atribuïda a reaccions de Maillard i s’obté una bona correlació. S’ha comprovat també que l’evolució del contingut en SO2 i en humitat es poden simular mitjançant un model cinètic de primer ordre. Quant a la textura, per a les mostres envasades en films, el seu valor va creixent amesura que augmenta la temperatura, en disminuir la humitat. El fet que a temperatures de 35 i 40 ºC la humitat de les mostres en vidre augmente i, no obstant açò, els valors de textura fins i tot sofrisquen un lleuger increment pot atribuir-se a l’aparició de canvis en l’estructura del producte entre 25 i 35 ºC.PARAULES CLAU: Aliments deshidratats, emmagatzemament, SO2, humitat, textura. Biografies de l'autor/a Gonzalo Miranda Alonso, Universitat de València, València Universitat de València.Departamentd’Enginyeria Química Àngel Berna Prats, Universitat de València, València Catedràtic Universitat, Universitat de València. Departament d’Enginyeria Química Antonio Mulet Pons, Universitat Politècnica de València Catedràtic Universitat, Universitat Politècnica de València, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica y del Medi Natural, Departament de Tecnologia dels Aliments. Descàrregues PDF Publicat 2011-02-01 Com citar Miranda Alonso, G., Berna Prats, Àngel, & Mulet Pons, A. (2011). Fruita deshidratada i envasada: influència del procés i de les condicions de conservació sobre la seua vida útil Dried fruit and packaged: influence of process and storage conditions on the shelf life. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 13–17. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/44765 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 12, Núm. 2 : desembre 2010 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.