SIBO: diagnòstics, tractaments i enfocaments actuals Autors/ores Irene Rubio-Pérez Guillem Gervilla-Cantero Carolina Ripolles-Avila DOI: 10.2436/20.2005.01.142 Paraules clau: SIBO, microbiota intestinal, dieta FODMAP, probiòtics, disbiosi, antibioteràpia dirigida. Resum El sobrecreixement bacterià de l’intestí prim (SIBO, de l’anglès small intestinal bacterial overgrowth) és una alteració de la microbiota intestinal caracteritzada per una proliferació excessiva i/o anòmala de bacteris o arqueus en aquest segment intestinal, amb implicacions clíniques rellevants. El desenvolupament del SIBO és multifactorial i inclou alteracions en la motilitat intestinal, disrupció de la barrera epitelial i presència de comorbiditats com la celiaquia, la cirrosi hepàtica, malalties inflamatòries intestinals o l’ús crònic d’inhibidors de la bomba de protons. El diagnòstic clínic es veu dificultat per la inespecificitat dels símptomes. Les proves d’alè amb glucosa o lactulosa són les més utilitzades, tot i que la seva fiabilitat és limitada. Mètodes complementaris com l’anàlisi d’aspiració jejunal o l’anàlisi de sang o femta poden millorar la precisió diagnòstica. El tractament del SIBO s’ha d’adaptar a cada pacient. Els antibiòtics, especialment la rifaximina, i, en casos de sobrecreixement metanogen intestinal (IMO, de l’anglès intestinal methanogen overgrowth), combinada amb neomicina, han demostrat una eficàcia clínica significativa. La incorporació de probiòtics i prebiòtics pot ajudar a alleujar la simptomatologia, tot i que l’evidència és limitada. A més, les dietes baixes en FODMAP (de l’anglès fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) han mostrat efectes beneficiosos sobre els símptomes, sempre que s’apliquin de manera temporal i supervisada per evitar dèficits nutricionals. La gestió del SIBO ha de ser integral i personalitzada, combinant estratègies diagnòstiques acurades amb intervencions terapèutiques adaptades que integrin antibiòtics, suport nutricional i moduladors de la microbiota. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Publicat 2025-12-22 Com citar Rubio-Pérez, I., Gervilla-Cantero, G., & Ripolles-Avila, C. (2025). SIBO: diagnòstics, tractaments i enfocaments actuals. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 6–16. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/156385 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 24-25 (2025) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.