Genòmica, nutrició personalitzada i sistema immunitari

Autors/ores

  • Gloria Sabater Sales Universitat de Mons
  • José Manuel Borrego Burón Universitat de Barcelona

Paraules clau:

genètica, immunitat, nutrició, alimentació personalitzada, medicina predictiva, polimorfismes.

Resum

Un dels objectius actuals de la recerca en nutrició és millorar la salut mitjançant la personalització de la dieta. La disciplina de la nutrigenètica ha evolucionat per a abordar aquest problema. Actualment s’han identificat gens que presenten polimorfismes que confereixen un desavantatge significatiu en la salut del sistema immunitari i que poden ser superats amb modificacions dietètiques. Un dels participants clau en la interacció nutrició-immunitat-genètica són les vitamines. Hi ha gens amb polimorfismes que poden predisposar les persones a tenir necessitats vitamíniques diferents de les del protocol habitual. Atès que l’activació immunitària és un procés metabòlicament exigent, la resposta immunitària genera una gran quantitat de radicals lliures. Afortunadament, el nostre cos compta amb una sèrie d’enzims especialitzats a neutralitzar aquests radicals i els seus efectes: la nostra defensa antioxidant. Aquests enzims i altres factors poden tenir variants genètiques que afebleixin aquesta protecció. Finalment, s’han descrit diversos polimorfismes genètics que afecten el bon funcionament dels mecanismes de reconeixement i senyalització de patògens i predisposen a la infecció. Una bona dieta és essencial per al bon funcionament del nostre sistema immunitari. No obstant això, no totes les dietes són òptimes per a tots els pacients i això dependrà dels seus hàbits de vida, però també de la seva genètica. Podem veure com la descodificació del genoma humà i el desenvolupament de noves i millors tecnologies analítiques ens permeten trobar diferències genètiques entre les persones que, a través de molts estudis, proporcionen la possibilitat d’establir factors de risc per a determinades patologies. Amb una visió predictiva podem avaluar com prevenir i actuar a través d’una estratègia personalitzada sobre l’estil de vida, la nutrició i la suplementació necessària per a cada individu, tot això amb la finalitat de viure més sa en tots els aspectes.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Gloria Sabater Sales, Universitat de Mons

Doctora en farmàcia. Farmacèutica especialista en anàlisi i control de medicaments i drogues. Especialista en medicina antienvelliment per la Universitat de Mons a Charleroi. Especialista en genòmica nutricional.

José Manuel Borrego Burón, Universitat de Barcelona

Farmacèutic i expert en estadística aplicada a la indústria farmacèutica per la Universitat de Barcelona (UB). Integrant del Departament de Genòmica a Eugenomic.

Descàrregues

Com citar

Sabater Sales, G., & Borrego Burón, J. M. (2021). Genòmica, nutrició personalitzada i sistema immunitari. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20, 22–30. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/149509

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a

  • Montserrat Rivero i Urgell, Eulàlia Vidal Garcia, Cristina Andrés Lacueva, Montserrat Banqué Molas, M. dels Àngels Calvo Torras, Ricard Celorio-Sardà, Oriol Comas Basté, Xavier de Diego Navalón, Àngela Domínguez García, Juan Ramon Hidalgo Moya, Ascensión Marcos Sánchez, Montserrat Rabassa Bonet, Mercè Raventós Santamaria, José Juan Rodríguez Jerez, Gloria Sabater Sales, Miquel Salgot de Marçay, Joan Tibau Font, Núria Torner Gràcia, Francesc Tresserra Casas, Joan Gabriel Vargas Olmo, Catherine Vidal Ortega, Carns vermelles i salut , TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments: Vol. 21 (2022)