Les fruites i verdures, aliments essencials per a la nostra salut

Autors/ores

  • Pere Castells Science and Cooking World Congress Barcelona.
  • Gemma Salvador Generalitat de Catalunya
  • Eulàlia Vidal Universitat Ramon Llull

Paraules clau:

fruites i hortalisses, promoció de la salut, sostenibilitat, reducció del malbaratament, estratègies

Resum

L’increment del consum de fruites i hortalisses ofereix múltiples beneficis per a la salut. L’evidència publicada indica que una major ingesta de fruites i hortalisses (FiH) s’associa a un menor risc de mortalitat global, de malalties cardiovasculars, de determinats tipus de càncer, d’obesitat, de diabetis, i també a una millor salut intestinal i del sistema immunitari, entre altres. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir-ne almenys 400 g/dia per obtenir beneficis per a la salut (i indica com a ideal un consum al voltant dels 600 g/dia). La realitat, però, és que la ingesta en la majoria dels països desenvolupats es troba per sota de les recomanacions. Amb l’objectiu de promoure’n un consum saludable i responsable, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) proclama el 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures. La finalitat i els objectius se centren a conscienciar governs, entitats i ciutadania sobre els beneficis per a la salut d’un consum adequat de fruites i hortalisses, estacionals i de proximitat. També en la necessitat de reduir-ne el malbaratament i donar suport a sistemes alimentaris sostenibles, generant, al mateix temps, beneficis econòmics, socials i ambientals d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. En aquest article es defineixen i classifiquen les fruites i hortalisses, s’identifiquen quins beneficis tenen per a la salut així com les ingestes recomanades i les identificades en el nostre entorn, per acabar amb un seguit de propostes i estratègies plantejades en diversos àmbits.

Biografies de l'autor/a

Gemma Salvador, Generalitat de Catalunya

Dietista-nutricionista. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.

Eulàlia Vidal, Universitat Ramon Llull

Coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut Ametller Origen. Professora de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna - Universitat Ramon Llull.

Descàrregues

Com citar

Castells, P., Salvador, G., & Vidal, E. (2021). Les fruites i verdures, aliments essencials per a la nostra salut. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20, 5–12. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/149507

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a