Alimentació accessible i eficient per a les persones grans, a la residència o a casa Autors/ores Gloria Arbonés Vilà Institut d'Estudis Catalans M. Assumpció Roset Elias Institut d'Estudis Catalans Isabel Puigdueta Lucas Institut d'Estudis Catalans Paraules clau: envelliment, salut, alimentació, eficàcia, eficiència, sostenibilitat. Resum L’envelliment de la població és una característica de l’evolució demogràfica dels darrers anys en el nostre país. Es caracteritza per una disminució de l’índex de natalitat i un augment de l’esperança de vida. Tot i que caldrà veure la incidència de la pandèmia de la COVID-19, s’evidencia una gran heterogeneïtat biopsicosocial entre la franja de població dita «de persones grans». Hi ha un augment de la fragilitat i la vulnerabilitat que pot dificultar els objectius saludables de l’alimentació, considerant, a més de l’aportació d’energia i de nutrients i el paper terapèutic, els seus aspectes relacionals i de sociabilitat. Tanmateix, aquests objectius són difícils d’aconseguir si no es té en compte l’atenció centrada en la persona (ACP) i no es contemplen, conjuntament, les seues vesAlimentació sants socials i sanitàries, sigui quin sigui el seu habitatge. Es fa una visió global, resumida i esquematitzada, de diferents aspectes del circuit de l’alimentació, així com de les possibles vies de treball per tal de millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència. Biografies de l'autor/a Gloria Arbonés Vilà, Institut d'Estudis Catalans Llicenciada en farmàcia. Màster en Nutrició i Dietètica. Exdirectora d’una residència sociosanitària. Membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Membre del Grup d’Estudis en Nutrició i Alimentació (GENA) i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA). M. Assumpció Roset Elias, Institut d'Estudis Catalans Doctora en farmàcia. Llicenciada en ciències biològiques. Exvocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Exdirectora del programa «Salut a l’Escola», del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Membre de GENA i de l’ACCA. Isabel Puigdueta Lucas, Institut d'Estudis Catalans Llicenciada en farmàcia. Màster en Nutrició. Exprofessora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Membre de GENA i de l’ACCA. Descàrregues PDF Com citar Arbonés Vilà, G., Roset Elias, M. A., & Puigdueta Lucas, I. (2021). Alimentació accessible i eficient per a les persones grans, a la residència o a casa. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20, 13–21. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/149508 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 20 (2021) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.