Aspectes pràctics de l’alimentació de la persona amb diabetis Autors/ores Marta Ros Baró Universitat Oberta de Catalunya Gloria Arbonés Vilà Paraules clau: Diabetis, alimentació, recomanacions alimentàries, interaccions, racions d’hidrats de carboni. Resum Donada la importància de l’alimentació de la persona amb diabetis, tant per a la salut com per a la regulació de les glucèmies, es fa una anàlisi d’alguns dels diferents factors que poden incidir en l’efectivitat d’aquesta alimentació. En aquest treball es faciliten alguns criteris per al correcte aprofi tament dels nutrients, i es considera no tan sols el que es menja, sinó també com, quina quantitat i amb què a través d’una eina on s’exposen propostes d’esmorzars, àpats a mig matí i berenars saludables, equilibrats i indicats per al pacient. El grau d’informació del pacient és primordial, així com la seva motivació. A partir de diferents opinions i comentaris de pacients, s’aporten solucions a aspectes pràctics exposats per ells mateixos, com per exemple la preparació dels petits àpats a mig matí i mitja tarda. Es valora la importància de les possibles interaccions entre nutrients, algunes de les quals poden tenir efectes negatius per al seu aprofi tament i d’altres, efectes positius. Aquesta visió permet millorar la planifi cació de menús. També es considera important l’estudi nutricional del pacient, que, moltes vegades, pot requerir unes característiques específi ques de la dieta i/o uns complements nutricionals. El tractament farmacològic, que hauria d’estar refl ectit en un pla de medicació sempre actualitzat, mereixeria una atenció especial, tant per les possibles interaccions fàrmac-nutrient, com pels possibles efectes secundaris d’alguns fàrmacs en el metabolisme dels hidrats de carboni. Després de l’aplicació dels menús proposats, els resultats ens fan reflexionar sobre la necessitat d’impulsar i de millorar el treball d’atenció multidisciplinari de la persona diabètica, en el qual la mateixa persona hauria de tenir un protagonisme important.PARAULES CLAU: Diabetis, alimentació, recomanacions alimentàries, interaccions, racions d’hidrats de carboni. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Biografies de l'autor/a Marta Ros Baró, Universitat Oberta de Catalunya Nutricionista i llicenciada en Tecnologia dels aliments.Professora col·laboradora de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Editora del Lèxic científi c gastronòmic a El Bulli Foundation, sota la direcció de Ferran Adrià. Dietista i tecnòloga dels aliments de l’Associació de Diabetis de Catalunya (ADC). Gloria Arbonés Vilà Farmacèutica i màster en Nutrició dietètica. Membre del Col·legi de Farmacèutics de Lleida. Divulgadora de temes de diabetis i coautora de publicacions de nutrició i geriatria. Descàrregues PDF Com citar Ros Baró, M., & Arbonés Vilà, G. (2019). Aspectes pràctics de l’alimentació de la persona amb diabetis. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 18, 42–51. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/146041 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 18 (2019) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.