Aspectes pràctics de l’alimentació de la persona amb diabetis

Autors/ores

  • Marta Ros Baró Universitat Oberta de Catalunya
  • Gloria Arbonés Vilà

Paraules clau:

Diabetis, alimentació, recomanacions alimentàries, interaccions, racions d’hidrats de carboni.

Resum

Donada la importància de l’alimentació de la persona amb diabetis, tant per a la salut com per a la regulació de les glucèmies, es fa una anàlisi d’alguns dels diferents factors que poden incidir en l’efectivitat d’aquesta alimentació. En aquest treball es faciliten alguns criteris per al correcte aprofi tament dels nutrients, i es considera no tan sols el que es menja, sinó també com, quina quantitat i amb què a través d’una eina on s’exposen propostes d’esmorzars, àpats a mig matí i berenars saludables, equilibrats i indicats per al pacient. El grau d’informació del pacient és primordial, així com la seva motivació. A partir de diferents opinions i comentaris de pacients, s’aporten solucions a aspectes pràctics exposats per ells mateixos, com per exemple la preparació dels petits àpats a mig matí i mitja tarda. Es valora la importància de les possibles interaccions entre nutrients, algunes de les quals poden tenir efectes negatius per al seu aprofi tament i d’altres, efectes positius. Aquesta visió permet millorar la planifi cació de menús. També es considera important l’estudi nutricional del pacient, que, moltes vegades, pot requerir unes característiques específi ques de la dieta i/o uns complements nutricionals. El tractament farmacològic, que hauria d’estar refl ectit en un pla de medicació sempre actualitzat, mereixeria una atenció especial, tant per les possibles interaccions fàrmac-nutrient, com pels possibles efectes secundaris d’alguns fàrmacs en el metabolisme dels hidrats de carboni. Després de l’aplicació dels menús proposats, els resultats ens fan reflexionar sobre la necessitat d’impulsar i de millorar el treball d’atenció multidisciplinari de la persona diabètica, en el qual la mateixa persona hauria de tenir un protagonisme important.

PARAULES CLAU: Diabetis, alimentació, recomanacions alimentàries, interaccions, racions d’hidrats de carboni.

Biografies de l'autor/a

Marta Ros Baró, Universitat Oberta de Catalunya

Nutricionista i llicenciada en Tecnologia dels aliments.
Professora col·laboradora de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. Editora del Lèxic científi c gastronòmic a El Bulli Foundation, sota la direcció de Ferran Adrià. Dietista i tecnòloga dels aliments de l’Associació de Diabetis de Catalunya (ADC).

Gloria Arbonés Vilà

Farmacèutica i màster en Nutrició dietètica. Membre del Col·legi de Farmacèutics de Lleida. Divulgadora de temes de diabetis i coautora de publicacions de nutrició i geriatria.

Descàrregues

Com citar

Ros Baró, M., & Arbonés Vilà, G. (2019). Aspectes pràctics de l’alimentació de la persona amb diabetis. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 18, 42–51. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/146041

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a