Alimentació accessible i eficient per a les persones grans, a la residència o a casa Autores/as Gloria Arbonés Vilà Institut d'Estudis Catalans M. Assumpció Roset Elias Institut d'Estudis Catalans Isabel Puigdueta Lucas Institut d'Estudis Catalans Palabras clave: envelliment, salut, alimentació, eficàcia, eficiència, sostenibilitat. Resumen L’envelliment de la població és una característica de l’evolució demogràfica dels darrers anys en el nostre país. Es caracteritza per una disminució de l’índex de natalitat i un augment de l’esperança de vida. Tot i que caldrà veure la incidència de la pandèmia de la COVID-19, s’evidencia una gran heterogeneïtat biopsicosocial entre la franja de població dita «de persones grans». Hi ha un augment de la fragilitat i la vulnerabilitat que pot dificultar els objectius saludables de l’alimentació, considerant, a més de l’aportació d’energia i de nutrients i el paper terapèutic, els seus aspectes relacionals i de sociabilitat. Tanmateix, aquests objectius són difícils d’aconseguir si no es té en compte l’atenció centrada en la persona (ACP) i no es contemplen, conjuntament, les seues vesAlimentació sants socials i sanitàries, sigui quin sigui el seu habitatge. Es fa una visió global, resumida i esquematitzada, de diferents aspectes del circuit de l’alimentació, així com de les possibles vies de treball per tal de millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència. Descargas Los datos de descargas todavía no están disponibles. Biografía del autor/a Gloria Arbonés Vilà, Institut d'Estudis Catalans Llicenciada en farmàcia. Màster en Nutrició i Dietètica. Exdirectora d’una residència sociosanitària. Membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Membre del Grup d’Estudis en Nutrició i Alimentació (GENA) i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA). M. Assumpció Roset Elias, Institut d'Estudis Catalans Doctora en farmàcia. Llicenciada en ciències biològiques. Exvocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Exdirectora del programa «Salut a l’Escola», del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Membre de GENA i de l’ACCA. Isabel Puigdueta Lucas, Institut d'Estudis Catalans Llicenciada en farmàcia. Màster en Nutrició. Exprofessora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Membre de GENA i de l’ACCA. Descargas PDF (Català) Cómo citar Arbonés Vilà, G., Roset Elias, M. A., & Puigdueta Lucas, I. (2021). Alimentació accessible i eficient per a les persones grans, a la residència o a casa. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20, 13–21. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/149508 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 20 (2021) Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.