El menú pel canvi

Autors/ores

  • Ricard Celorio-Sardà Institut d'Estudis Catalans
  • Júlia Montoliu-Boneu

Paraules clau:

sostenibilitat, salut planetària, noves generacions, emprenedoria.

Resum

Responsable d’un gran percentatge d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i processos relacionats amb el malbaratament energètic o la desforestació i la pèrdua de qualitat del sòl, l’envergadura i necessitat contínua de producció del sistema alimentari el converteixen en una peça clau en el marc de la sostenibilitat. En una societat en la qual cada cop més es valora la transició cap a alternatives respectuoses amb el nostre planeta, es va crear un grup de joves activistes motivats per contribuir en un sistema alimentari més sostenible. Aquest grup va elaborar un manifest que recollia diferents punts en els quals demanaven acció immediata en diversos aspectes. Entre ells es troben l’accessibilitat a l’alimentació, l’agricultura regenerativa, mesures de restricció i control del malbaratament alimentari, educació en nutrició, reavaluació de l’etiquetatge i les guies nutricionals amb una perspectiva de salut planetària, així com també una crida a l’estipulació de preus justos pels aliments. Aquest document, el menú pel canvi, va ser presentat a la conferència Future of Food del 2021 amb una gran acollida per part de responsables de la indústria i de polítiques de salut a Europa. La formació de grups de joves activistes com aquest és un reflex de la necessitat de canvi en el paradigma actual i de la demanda de la gent jove de ser escoltada. La transició cap a la sostenibilitat no pot deixar de banda els futurs consumidors, líders i polítics, que hem de poder disposar d’espais on se’ns escolti, es valori la nostra perspectiva per tal de construir un planeta on puguem viure en el futur proper i s’impulsi la responsabilitat climàtica.

Biografies de l'autor/a

Ricard Celorio-Sardà, Institut d'Estudis Catalans

Dietista-nutricionista. Màster en Salut Pública i Seguretat Alimentària. Doctorand en ciències de l’alimentació. Expresident de FEDNU. Future food maker a l’EIT Food.

Júlia Montoliu-Boneu

Farmacèutica i dietista-nutricionista. Future food maker a l’EIT Food.

Descàrregues

Com citar

Celorio-Sardà, R., & Montoliu-Boneu, J. (2022). El menú pel canvi. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 21, 33–37. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150218

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a