Prendre 5 racions al dia entre fruites i hortalisses, un repte accessible per a tothom Autors/ores Manuel Moñino Gómez Col.legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB) Pilar Cervera Ral Universitat de Barcelona Resum Els canvis en l’estil de vida de les últimes dècades han fet que alguns sectors de la població s’hagin allunyat d’un patró alimentari saludable, i s’ha detectat la pèrdua de protagonisme de grups d’aliments de consumtradicional en el nostremedi, comsón les fruites i hortalisses. Es defineixen en primer lloc els aliments que integren aquests grups, s’analitza el seu valor nutritiu i protector, les recomanacions de consumque fan diferents organismes i països, el concepte que els diferents grups d’experts defineixen coma «ració» de fruita i hortalisses.Aixímateix es descriuen les dades oficials sobre el consumglobal a Espanya. Seguidament es justifica la necessitat de promocionar el consum d’aquests aliments fonamentals en la prevenció de trastorns imalalties prevalents en la societat actual (sobrepès i obesitat, hipertensió, malalties cardiovasculars, diabetis tipus II i alguns tipus de càncer). Per acabar s’analitzen les barreres existents per al seu consumi s’apunten estratègies i consells per incrementar i facilitar el consumdiari de «cinc racions entre fruites i hortalisses» en elmarc de la promoció de la salut.PARAULES CLAU: Fruites, hortalisses, verdures, antioxidants, promoció de la salut, prevenció demalalties prevalents. Descàrregues PDF Publicat 2011-09-06 Com citar Moñino Gómez, M., & Cervera Ral, P. (2011). Prendre 5 racions al dia entre fruites i hortalisses, un repte accessible per a tothom. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 3–10. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/44778 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 13, Núm. 1: Juny 2011 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.