Digestibilitat fecal i ileal del greix i els àcids grassos del porc en creixement Autors/ores Pere Duran Enric Esteve-Garcia Resum L'efecte del tipus de font grassa sobre la digestibilitat del mateix greix i dels àcids grassos fou estudiat en el porc en edat de creixement. La digestibilitat fecal i ileal foren mesurades, utilitzant diòxid de titani com a marcador inert de digestibilitat, en porcs sencers o bé amb anastomosi ileorectal, respectivament. Les dietes experimentals consistiren en cinc fonts grasses diferents afegides al 10 % a una dieta a base d'ordi: sèu vacum, oli de gira-sol alt oleic, oli de gira-sol, oli de llinosa i una mescla de greixos (5,5 % de sèu, 3,5 % d'oli de gira-sol i 1 % d'oli de llinosa). Excepte en el cas de les dietes basal i sèu, les digestibilitats aparents fecal i ileal foren relativament similars entre dietes i lloc de mesura, i el mateix fou observat per a la digestibilitat fecal aparent de la suma d'àcids grassos. En el cas de la digestibilitat aparent ileal del greix i suma d'àcids grassos, aquesta varià en funció de la composició en àcids grassos i fou inversament proporcional al contingut en àcids grassos saturats, a causa del fet que l'àcid palmític i l'esteàric presenten una menor digestibilitat ileal aparent. La digestibilitat ileal aparent de l'àcid linoleic en la dieta d'oli de gira-sol i del linolènic en la dieta d'oli de llinosa foren superiors a les digestibilitats de la resta d'àcids grassos en les respectives dietes; en el cas de l'àcid oleic no s'observaren diferències destacables. Tot i que les digestibilitats fecal i ileal aparents presenten valors similars, la digestibilitat fecal aparent dels àcids grassos insaturats fou superior a les corresponents digestibilitats aparents ileals. Aquest fet, juntament amb la menor (en alguns casos negativa) digestibilitat fecal aparent de l'àcid esteàric, suggereix que hi ha una biohidrogenació dels àcids grassos insaturats en el cec de l'animal. La mesura de la digestibilitat al final de l'ili proporciona una millor estimació de la digestibilitat del greix i els àcids grassos que a nivell fecal. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues Text complet Publicat 2007-11-12 Com citar Duran, P., & Esteve-Garcia, E. (2007). Digestibilitat fecal i ileal del greix i els àcids grassos del porc en creixement. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 21–25. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/29832.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 11 : setembre 2007 Secció Recerca Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.