La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de Listeria monocytogenes Autors/ores Alejandra Moreno-Torres Molina Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Carolina Ripolles-Avila Universitat Autònoma de Barcelona José Juan Rodríguez Jerez Universitat Autònoma de Barcelona Paraules clau: Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària. Resum Aquest article se centra en el problema freqüent de l’anàlisi i la interpretació de resultats per a la detecció de patògens en les indústries alimentàries, posant coma exemple Listeria monocytogenes, com un model que pot ser extrapolat a altres microorganismes. Amb aquest objectiu s’explica la situació actual amb relació a la seguretat alimentària, tot centrant-se en la contaminació de les superfícies, un problema de primer ordre, especialment després d’avaluar el brot ocorregut a Sevilla l’estiu de 2019, relacionat amb L. monocytogenes, com a exemple d’altres casos que es poden estar donant avui en dia al nostre país. Per abordar el problema de l’anàlisi i la interpretació dels resultats analítics a les empreses alimentàries, el mostreig es considera la base de la interpretació, i es diferencia entre mesures quantitatives i qualitatives. En tot moment es pretén donar un estudi estadístic senzill, aportant exemples que permetin ajudar en la presa de decisions d’una empresa alimentària preocupada per la seguretat dels productes que elabora i que vulgui obtenir un bon rendiment dels costos analítics. Es tracten conceptes com mostreig i estadística descriptiva, la diferència de concepte entre mesures independents i mesures repetides, així com la importància de l’objectiu de seguretat alimentària (FSO, de l’anglès food safety objective) i la interpretació de la freqüència en què es presenta un patogen, en funció de la mida de la mostra i l’històric de resultats. Amb aquesta informació és d’esperar que es pugui ajudar la indústria i que es faciliti la presa de decisions.PARAULES CLAU: Listeria monocytogenes, control de microorganismes, interpretació de resultats, estadística descriptiva, patògens, seguretat alimentària. Biografies de l'autor/a Alejandra Moreno-Torres Molina, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Facultatde Veterinària. Campus Universitat Autònoma deBarcelona (UAB), Bellaterra (Barcelona). Carolina Ripolles-Avila, Universitat Autònoma de Barcelona Professora associada de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia.Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Facultat de Veterinària. Campus UAB, Bellaterra (Barcelona). José Juan Rodríguez Jerez, Universitat Autònoma de Barcelona JOSÉ JUAN RODRÍGUEZ JEREZCatedràtic de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia.Departament de Ciència Animal i dels Aliments.Facultat de Veterinària. Campus UAB, Bellaterra(Barcelona). Descàrregues PDF Com citar Moreno-Torres Molina, A., Ripolles-Avila, C., & Rodríguez Jerez, J. J. (2020). La importància de les anàlisis i la interpretació dels resultats en el control dels microorganismes patògens en els aliments. El cas de <i>Listeria monocytogenes</i>. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 19, 10–19. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/148612 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 19 (2020) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.