Influència del canvi climàtic en la seguretat dels aliments. Un problema real

Autors/ores

  • José Juan Rodríguez Jerez Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Paraules clau:

canvi climàtic, seguretat alimentària, patògens alimentaris, virus, micotoxines, paràsits.

Resum

El canvi climàtic afectarà diferents elements de la vida de les persones en el nostre planeta. Entre ells, un dels més importants es relaciona amb l’alimentació humana i, més concretament, amb la seguretat dels aliments que consumirem. La temperatura és determinant en el creixement dels microorganismes. D’aquesta manera, com més alta és la temperatura més de pressa creixen els microorganismes, i es troba una relació directa entre el nombre de microorganismes i la presència de patògens entèrics. En aquest sentit, s’espera un augment significatiu de brots de malalties de transmissió alimentària per salmonel·la, però també es produirà un augment de les malalties parasitàries i alguns virus, especialment els enterovirus. Això requerirà un esforç en el control de les condicions que permetin l’arribada d’aquests patògens als aliments, assegurar unes temperatures adequades de manteniment dels aliments i de cuina i una gestió adequada de les mesures d’higiene en la manipulació i el processament dels aliments.

Biografia de l'autor/a

José Juan Rodríguez Jerez, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Catedràtic de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia. Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Facultat de Veterinària. Campus Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bellaterra (Barcelona).

Descàrregues

Com citar

Rodríguez Jerez, J. J. (2022). Influència del canvi climàtic en la seguretat dels aliments. Un problema real. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 21, 17–23. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150216

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a