Abel Mariné i Font Autores/as Abel Mariné i Font Universitat de Barcelona Palabras clave: Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència. Resumen La percepció social dels aliments i l’alimentació depèn de molts condicionants, culturals, socials i emocionals. En el marc dels quaranta anys de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) es revisen les visions dels consumidors, des dels antecedents a partir de la dècada dels anys quaranta del segle passat fi ns a les dels anys setanta o vuitanta, quan es crea l’ACCA, i les qüestions que es plantegen en l’actualitat. Es valoren els diversos factors, científi cs i divulgatius, que infl ueixen en el públic i també les perspectives dels mitjans de comunicació, de les administracions (legislatives) i de la indústria alimentària. Es té en compte el fet que les dades científi ques no sempre arriben degudament explicades a tots els consumidors, o no són ben interpretades i portades a la pràctica. A això s’hi ha d’afegir la infl uència dels falsos mites i creences. Tot plegat determina que moltes dietes i formes d’alimentació siguin errònies, amb les consegüents infl uències negatives en la salut individual i col·lectiva. L’evolució de la percepció social del valor del pa com a aliment serveix d’exemple. També es consideren les perspectives de futur en aquest àmbit, en funció dels valors entorn dels aliments d’una societat desenvolupada i urbana, en la qual circulen un cúmul d’informacions falses que determinen que molts consumidors facin més cas de la pseudociència i de plantejaments esotèrics que de la racionalitat científica.PARAULES CLAU: Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència. Descargas Los datos de descargas todavía no están disponibles. Biografía del autor/a Abel Mariné i Font, Universitat de Barcelona Catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia. Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Campus de l’Alimentació. Universitat de Barcelona. Descargas PDF (Català) Cómo citar Mariné i Font, A. (2019). Abel Mariné i Font. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 18, 10–21. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/146038 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 18 (2019) Sección Artículos Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.