Abel Mariné i Font Autors/ores Abel Mariné i Font Universitat de Barcelona Paraules clau: Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència. Resum La percepció social dels aliments i l’alimentació depèn de molts condicionants, culturals, socials i emocionals. En el marc dels quaranta anys de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) es revisen les visions dels consumidors, des dels antecedents a partir de la dècada dels anys quaranta del segle passat fi ns a les dels anys setanta o vuitanta, quan es crea l’ACCA, i les qüestions que es plantegen en l’actualitat. Es valoren els diversos factors, científi cs i divulgatius, que infl ueixen en el públic i també les perspectives dels mitjans de comunicació, de les administracions (legislatives) i de la indústria alimentària. Es té en compte el fet que les dades científi ques no sempre arriben degudament explicades a tots els consumidors, o no són ben interpretades i portades a la pràctica. A això s’hi ha d’afegir la infl uència dels falsos mites i creences. Tot plegat determina que moltes dietes i formes d’alimentació siguin errònies, amb les consegüents infl uències negatives en la salut individual i col·lectiva. L’evolució de la percepció social del valor del pa com a aliment serveix d’exemple. També es consideren les perspectives de futur en aquest àmbit, en funció dels valors entorn dels aliments d’una societat desenvolupada i urbana, en la qual circulen un cúmul d’informacions falses que determinen que molts consumidors facin més cas de la pseudociència i de plantejaments esotèrics que de la racionalitat científica.PARAULES CLAU: Percepció social dels aliments, alimentació i salut, pseudociència. Biografia de l'autor/a Abel Mariné i Font, Universitat de Barcelona Catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia. Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació. Campus de l’Alimentació. Universitat de Barcelona. Descàrregues PDF Com citar Mariné i Font, A. (2019). Abel Mariné i Font. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 18, 10–21. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/146038 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 18 (2019) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.