The Metaphor in Human Genome Discourse

Autors/ores

  • Miriam Suárez Gallo

Paraules clau:

metàfora terminològica, metàfora explicativa, genoma humà

Resum

La metàfora en el discurs del genoma humà

Les metàfores d'origen terminològic implicades en la creació de termes i les metàfores útils per explicar a experts i a no experts com funciona el sistema genètic s'han identificat i classificat segons els supòsits de la teoria de la metàfora conceptual de Lakoff i Johnson (1980) i des de la perspectiva de la teoria comunicativa de la terminologia (Cabré, 1999), d'acord amb els pressupòsits de la lingüística de corpus (Parodi, 2007 i 2008). Les unitats analitzades s'han extret d'un corpus de genoma humà, compost per diversos textos de diferents nivells d'especialització. S'ha aplicat una eina d'extracció automàtica de terminologia per seleccionar els termes més rellevants basats en metàfores. A més, també s'ha utilitzat un sistema d'anàlisi sintàctica amb l'objectiu de cercar contextos que subministressin metàfores explicatives. Es va concloure que les metàfores d'origen lèxic i les metàfores explicatives mostren la mateixa tendència cap a la selecció d'accions i estats (o atributs). Ambdós tipus coincideixen, bàsicament, en la metàfora militar (freqü.ncia baixa) i en la metàfora de les ciències del llenguatge (la més abundant).

 

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Miriam Suárez Gallo

Miriam Suárez Gallo treballa a l'Instituto de Ciencia Animal (ICA), centre de recerca de la República de Cuba, com a editora de la Revista Cubana de Ciencia Agrícola / Cuban Journal of Agricultural Science. L'any 2019 s'ha doctorat en lingüística a la Universitat Pompeu Fabra, amb la tesi La metàfora en el discurso especializado del genoma humà, dins del grup IULATERM de l'Institut de Lingüística Aplicada (IULA) i sota la direcció de Mercè Lorente.

Publicat

2019-12-31

Com citar

Suárez Gallo, M. (2019). The Metaphor in Human Genome Discourse. Terminàlia, (20), 30–38. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/145979

Número

Secció

Articles