Regió Mundial de la Gastronomia 2025: cuina catalana amb arrels i futur

Autores/as

  • Montserrat Rivero i Urgell
  • Pere Castells Esqué
  • Claudi Mans i Teixidó
  • Eulàlia Vidal Garcia
  • Oriol Comas Basté

  • DOI: 10.2436/20.2005.01.145

Palabras clave:

gastronomia, Catalunya, innovació, sostenibilitat, ciència.

Resumen

Catalunya ha estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i s’ha convertit en la primera regió europea amb aquesta distinció. Aquesta capitalitat ofereix una oportunitat per projectar internacionalment la cuina catalana i enfortir el vincle entre alimentació, salut, cultura i territori. L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) hi participa activament, impulsant iniciatives com la jornada de la Nit de l’Alimentació, activitats divulgatives i un vídeo gastronòmic protagonitzat pel xef Víctor Quintillà. La cuina catalana es presenta com a patrimoni viu, amb arrels medievals, com evidencien receptaris com el Llibre de Sent Soví, i una evolució que culmina en una revolució gastronòmica contemporània iniciada a El Bulli, basada en la col·laboració entre cuiners, científics i dissenyadors. Aquest moviment ha posicionat Catalunya com un referent internacional en innovació culinària. La relació entre cuina i ciència s’exemplifica a través de múltiples disciplines, des de la química fins al màrqueting. Paral·lelament, es reivindica la cuina catalana tradicional com a model d’alimentació saludable i sostenible, arrelada al territori, amb ingredients locals, plats equilibrats i tècniques culinàries que promouen la nutrició, la sobirania alimentària i el respecte pel medi ambient.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Descargas

Publicado

2025-12-22

Cómo citar

Rivero i Urgell, M., Castells Esqué, P., Mans i Teixidó, C., Vidal Garcia, E., & Comas Basté, O. (2025). Regió Mundial de la Gastronomia 2025: cuina catalana amb arrels i futur. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 40–47. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/156381

Número

Sección

Artículos

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 3 > >>