Avaluació energètica de residus industrials biodegradables a Catalunya Autors/ores Xavier Flotats Ripoll Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) - Barcelona Tech Clara Vilamajó Llobera Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) - Barcelona Tech Resum El procés de digestió anaeròbia és una peça clau per a la gestió sostenible de residus orgànics. Contribueix a la producció d’energia renovable, a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i a la reducció de la càrrega contaminant. El sector agroalimentari és un dels principals productors dematerials orgànics residuals susceptibles de ser codigerits amb dejeccions ramaderes. A Catalunya, l’any 2008 es van generar al voltant d’1.281.500 t de residus industrials susceptibles d’ésser tractatsmitjançant digestió anaeròbia. A partir de la informació detallada de la naturalesa, tractament i quantitats generades d’aquests residus, s’ha estudiat el potencial energètic que teòricament es podria assolir digerint-los anaeròbiament, determinant el grau d’incertesa deguda a la variabilitat en la composició i en la biodegradabilitat. De l’avaluació realitzada en el present estudi, s’ha obtingut que el potencial energètic disponible a partir de residus industrials orgànics és de 118.069 TEP/any,amb un grau d’incertesa associat a aquest valor del 33,2 %. Tenint en compte només els residusmés accessibles, el potencial energètic obtingut ha estat de 24.600 TEP/any amb un grau d’incertesa del 32,4 %, amb 11.994 TEP/any corresponent a la indústria alimentària, amb un grau d’incertesa del 34,6 %.PARAULES CLAU: Residus orgànics, digestió anaeròbia, biogàs. Descàrregues PDF Publicat 2012-05-30 Com citar Flotats Ripoll, X., & Vilamajó Llobera, C. (2012). Avaluació energètica de residus industrials biodegradables a Catalunya. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 3–10. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/54388 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 13, Núm. 2 : desembre 2011 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.