Avaluació energètica de residus industrials biodegradables a Catalunya Autors/ores Xavier Flotats Ripoll Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) - Barcelona Tech Clara Vilamajó Llobera Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) - Barcelona Tech Resum El procés de digestió anaeròbia és una peça clau per a la gestió sostenible de residus orgànics. Contribueix a la producció d’energia renovable, a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i a la reducció de la càrrega contaminant. El sector agroalimentari és un dels principals productors dematerials orgànics residuals susceptibles de ser codigerits amb dejeccions ramaderes. A Catalunya, l’any 2008 es van generar al voltant d’1.281.500 t de residus industrials susceptibles d’ésser tractatsmitjançant digestió anaeròbia. A partir de la informació detallada de la naturalesa, tractament i quantitats generades d’aquests residus, s’ha estudiat el potencial energètic que teòricament es podria assolir digerint-los anaeròbiament, determinant el grau d’incertesa deguda a la variabilitat en la composició i en la biodegradabilitat. De l’avaluació realitzada en el present estudi, s’ha obtingut que el potencial energètic disponible a partir de residus industrials orgànics és de 118.069 TEP/any,amb un grau d’incertesa associat a aquest valor del 33,2 %. Tenint en compte només els residusmés accessibles, el potencial energètic obtingut ha estat de 24.600 TEP/any amb un grau d’incertesa del 32,4 %, amb 11.994 TEP/any corresponent a la indústria alimentària, amb un grau d’incertesa del 34,6 %.PARAULES CLAU: Residus orgànics, digestió anaeròbia, biogàs. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Publicat 2012-05-30 Com citar Flotats Ripoll, X., & Vilamajó Llobera, C. (2012). Avaluació energètica de residus industrials biodegradables a Catalunya. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 3–10. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/54388 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 13, Núm. 2 : desembre 2011 Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.