Mètodes òptics per a la detecció de biofilms in situ

Autores/as

Palabras clave:

biofilms, mètodes òptics, Salmonella, Listeria monocytogenes, Pseudomonas, higiene, espectroscòpia, fluorescència, in situ, neteja i desinfecció, indústria alimentària, fibra òptica.

Resumen

Els biofilms són estructures microbianes altament resistents que suposen un risc per a la seguretat alimentària, ja que permeten a microorganismes patògens,com la Salmonella o Listeria monocytogenes, persistir en superfícies de contacte amb aliments de la indústria alimentària als processos habituals de neteja i desinfecció. La presència de biofilms pot provocar contaminació creuada, deteriorament de productes, ineficiència d’equips i riscos per a la salut pública. En aquest estudi, es revisen els mètodes òptics disponibles per a la detecció de biofilms in situ i en temps real, amb l’objectiu d’identificar tècniques aplicables a la indústria alimentària que facilitin una detecció ràpida i eficaç. Es presenta una classificació dels mètodes segons la naturalesa de la mesura, la necessitat de mostreig i el tipus de lectura. D’entre les tècniques revisades, es destaquen sensors de fluorescència, espectroscòpia i tecnologies basades en fibra òptica com a opcions més prometedores. També es proposa la combinació de mètodes fixos i portàtils com a estratègia òptima per al monitoratge i control eficaç de biofilms. Aquest enfocament pot millorar els protocols d’higiene i contribuir a la seguretat alimentària basant-se en una detecció ràpida i específica.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Descargas

Publicado

2025-12-22

Cómo citar

Francisco Camprubí, N. de, Perez-Playà, B., Ripolles-Avila, C., & Castillo, M. (2025). Mètodes òptics per a la detecció de biofilms <i>in situ</i>. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 29–39. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/156383

Número

Sección

Artículos