Sobre la falta de referència lexicogràfica normalitzada en la terminologia musical per al català

Autors/ores

  • Elisenda Bernal Universitat Pompeu Fabra
  • Andreu Gallén Músic

Paraules clau:

música, manlleus, diccionaris, traducció

Resum

L’absència d’un diccionari terminològic de música en català obliga que l’única referència de consulta siguin els diccionaris generals, bàsicament el DIEC 2 i el GDLC. Aquests diccionaris resulten clarament limitats davant les necessitats que sorgeixen en una traducció (o en una correcció), en la qual es posen en relleu les dificultats que hi ha en traslladar un text d’una llengua a una altra, cosa que exigeix un coneixement de la matèria que, sovint, el traductor no té. En aquest treball presentem una anàlisi dels termes musicals presents en el DIEC 2 i en quatre diccionaris especialitzats, atenent especialment la tipologia de manlleus que s’hi recullen, així com també una descripció de les àrees temàtiques que cobreixen.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Elisenda Bernal, Universitat Pompeu Fabra

Elisenda Bernal és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1994) i doctora en Lingüística per la Universitat Pompeu Fabra (2000) És professora lectora a la Facultat de Traducció de la Universitat Pompeu Fabra. Com a membre del grup InfoLex i de l’Observatori de Neologia d’aquesta universitat, centra la seva recerca en els àmbits de la morfologia, la neologia i la lexicografia.

Andreu Gallén, Músic

Andreu Gallén és pianista i director musical. Graduat per l’Esmuc (2011) i postgraduat en lied al Koninklijk Conservatorium de Brussel·les (2013), becat per la Generalitat de Catalunya. Ha obtingut diversos premis d’interpretació. En l’àmbit del teatre musical, ha estat director musical i pianista de La vampira del Raval, d’Albert Guinovart, i de T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré, de Joe di Pietro i Jimmy Roberts.

Descàrregues

Publicat

2013-12-23

Com citar

Bernal, E., & Gallén, A. (2013). Sobre la falta de referència lexicogràfica normalitzada en la terminologia musical per al català. Terminàlia, (8), 17–25. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/74331

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a