Carns vermelles i salut Autors/ores Montserrat Rivero i Urgell Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Eulàlia Vidal Garcia Universitat Ramon Llull (URL) Cristina Andrés Lacueva Universitat de Barcelona (UB) Montserrat Banqué Molas Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) M. dels Àngels Calvo Torras Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ricard Celorio-Sardà Universitat de Barcelona (UB) Oriol Comas Basté Universitat de Barcelona (UB) Xavier de Diego Navalón Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Àngela Domínguez García Universitat de Barcelona (UB) Juan Ramon Hidalgo Moya Universitat de Lleida (UdL) Ascensión Marcos Sánchez Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Montserrat Rabassa Bonet Universitat de Barcelona Mercè Raventós Santamaria Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) José Juan Rodríguez Jerez Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Gloria Sabater Sales Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Miquel Salgot de Marçay Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Joan Tibau Font Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Núria Torner Gràcia Universitat de Barcelona (UB) Francesc Tresserra Casas Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Joan Gabriel Vargas Olmo Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) Catherine Vidal Ortega Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) Paraules clau: carns vermelles, salut, sostenibilitat, canvi climàtic, alimentació. Resum L’objectiu d’aquest article és presentar una visió científica sobre el consum de les carns vermelles en relació amb la salut i la sostenibilitat del planeta, i ajudar els professionals i els consumidors a reflexionar-hi i prendre les seves decisions. Hi ha una clara interdependència del canvi climàtic amb els models alimentaris i la nostra salut, tot relacionat amb diferents factors. Cal tenir present que no totes les formes d’alimentació, dietes o patrons alimentaris generen els mateixos impactes ambientals. Entre els aliments més «qüestionats» hi ha les carns vermelles de producció intensiva i els aliments processats. Aquest tipus d’aliments són consumits en majors quantitats i freqüència en les societats desenvolupades i sobretot en les zones més urbanitzades. Sabem que el 22 % de les morts que es produeixen al món es poden atribuir a l’alimentació (sobrealimentació, mala alimentació o desnutrició) i aquesta dada ens fa reflexionar sobre la importància d’escollir bé els aliments que prenem, les quantitats i la freqüència. També, cal ser conscients que el 14 % dels gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) provenen del bestiar, i un 30 % té a veure amb el sistema alimentari, la qual cosa aclareix la dimensió important de la influència del bestiar en la sostenibilitat alimentària. Una dieta equilibrada, basada en aliments variats, sobretot d’origen vegetal, és una alternativa possible per a la disminució de l’emissió de gasos (per gram de proteïna i caloria ingerida), i també és més saludable per reduir el risc de l’aparició de malalties cròniques no transmissibles. Caldrà avançar en una gestió ramadera ambiental més sostenible, fer un seguiment acurat d’impactes i eixamplar la producció vegetal (i el seu consum) en diversos sentits. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Com citar Rivero i Urgell, M., Vidal Garcia, E., Andrés Lacueva, C., Banqué Molas, M., Calvo Torras, M. dels Àngels, Celorio-Sardà, R., Comas Basté, O., Diego Navalón, X. de, Domínguez García, Àngela, Hidalgo Moya, J. R., Marcos Sánchez, A., Rabassa Bonet, M., Raventós Santamaria, M., Rodríguez Jerez, J. J., Sabater Sales, G., Salgot de Marçay, M., Tibau Font, J., Torner Gràcia, N., Tresserra Casas, F., Vargas Olmo, J. G., & Vidal Ortega, C. (2022). Carns vermelles i salut. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 21, 24–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150217 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 21 (2022) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.