Découverte de cadres sémantiques dans le domaine de l’environnement : le cas de l’influence objective

Autors/ores

  • Marie-Claude L'Homme Université de Montréal

Paraules clau:

termes predicatius, semàntica de marcs, recurs terminològic, DiCoEnviro, medi ambient

Resum

Descoberta dels marcs semàntics en el camp del medi ambient: el cas de la influència objectiva

Aquest article descriu una metodologia de descoberta de «marcs semàntics» (o frames, segons Fillmore) en un àmbit d'especialitat. Els principis que han guiat el nostre treball s'inspiren àmpliament en la semàntica de marcs (Fillmore, 1982; Fillmore i Baker, 2010) i en la seva aplicació en el recurs concebut per a l'anglès, és a dir FrameNet (Ruppenhofer et al., 2010). La nostra metodologia s'aplica a termes de natura predicativa (verbs, noms predicatius i adjectius) de l'àmbit del medi ambient. En aquest cas, ens centrem en els termes en anglès i francès que evoquen el marc d'influència objectiva (Objective_influence).

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Marie-Claude L'Homme, Université de Montréal

Doctora en Lingüística i professora titular al Departament de Lingüística i de Traducció de la Universitat de Montréal. Les seves recerques s'orienten cap a la proposta de modelitzacions del lèxic especialitzat a partir de la semàntica lèxica. Aquests treballs parteixen de la hipòtesi que el lèxic d'un àmbit d'especialitat (per exemple, la informàtica o el medi ambient) és estructurat. Models de semàntica lèxica, com ara la lexicologia explicativa i combinatòria, i la semàntica de marcs permeten descobrir aquesta estructura i fer-la explícita. DiCoEnviro, DiCoInfo i Framed DicoEnviro són tres recursos que constitueixen la implementació d'aquests treballs. L'autora també s'interessa pel treball terminològic en relació amb els mètodes de tractament automàtic del llenguatge (TAL). Ha publicat a Terminology, Applied Ontology, International Journal of Corpus Linguistics, International Journal of Lexicography, Cahiers de lexicologie, entre d'altres, i és coredactora en cap de la revista Terminology.

Descàrregues

Publicat

2015-12-22

Com citar

L’Homme, M.-C. (2015). Découverte de cadres sémantiques dans le domaine de l’environnement : le cas de l’influence objective. Terminàlia, (12), 29–40. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/137050

Número

Secció

Articles