Llaurant la mar... l'aqüicultura i el repte dels 10^10 humans Autores/as Resumen La població mundial s'ha duplicat en el decurs de l'última generació i es preveu que, en quaranta o cinquanta anys, s'estabilitzarà entre nou mil i deu mil milions d'individus.Mantenir vives, sanes, dignes i educades aquestes persones és el repte més important de la tècnica al segle XXI. En el cas concret de l'alimentació, el problema és aconseguir d'una manera sostenible que els aliments de la població esperada siguin variats i de qualitat, suficientment rics en proteïnes animals. Per cobrir les necessitats de proteïna animal d'una població de deu mil milions de persones caldria un increment d'àrees de conreu, que tindria, necessàriament, un impacte important en el medi natural. La recerca aplicada a l'aprofitament de la gran capacitat de producció primària del fitoplàncton del mar pot fer-lo esdevenir una eina fonamental en la consecució d'aliments per a aquesta població, i en concret de proteïnes animals tant d'origen terrestre com marítim, d'una manera sostenible, i amb una varietat i qualitat superiors a les d'avui en dia. Descargas Los datos de descargas todavía no están disponibles. Descargas Text complet (Català) Publicado 2007-11-12 Cómo citar , . . (2007). Llaurant la mar. l’aqüicultura i el repte dels 10^10 humans. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, (11), 15–20. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/29831.001 Más formatos de cita ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descargar cita Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 11 (2007): setembre Sección Ciencia Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.