Extracció amb CO2 supercrític. I. Una alternativa als dissolvents per a l'obtenció d'extractes naturals dels aliments

Autors/ores

  • Mercè Raventós Santamaria
  • D. Asensio
  • Juan José Calabuig Aracil

Resum

La tècnica d'extracció amb fluids supercrítics a la indústria alimentària i amb CO2 com a dissolvent està plenament establerta, sobretot en processos de descafeïnat de cafè i te, extracció de llúpol, extracció d'aromes i sabors d'espècies i herbes aromàtiques i separació del colesterol de la mantega, la carn i el rovell de l'ou. L'ESC és una tècnica de separació respectuosa amb el medi ambient i pot substituir progressivament molts dels processos d'extracció duts a terme amb uns dissolvents orgànics, que són en general potencialment tòxics, inflamables i tenen un preu elevat. L'ESC presenta un futur encoratjador en processos d'extracció i separació de principis actius de productes naturals pels seus avantatges. Aquesta primera part correspon a les bases teòriques de la nova tècnica d'extracció. En una segona part es presentaran les aplicacions industrials. Aquest article correspon a un resum adaptat d'un treball més complet que ha estat publicat en un review al Food Science and Technology International (octubre 2002), i constitueix el capítol 5 del llibre sobre tecnologies emergents (gener 2003).

Descàrregues

Publicat

2006-01-27

Com citar

Raventós Santamaria, M., Asensio, D., & Calabuig Aracil, J. J. (2006). Extracció amb CO2 supercrític. I. Una alternativa als dissolvents per a l’obtenció d’extractes naturals dels aliments. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 39–43. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/3667.001

Número

Secció

Tecnologia

Articles més llegits del mateix autor/a