Carns vermelles i salut

Autors/ores

  • Montserrat Rivero i Urgell Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)
  • Eulàlia Vidal Garcia Universitat Ramon Llull (URL)
  • Cristina Andrés Lacueva Universitat de Barcelona (UB)
  • Montserrat Banqué Molas Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA)
  • M. dels Àngels Calvo Torras Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Ricard Celorio-Sardà Universitat de Barcelona (UB)
  • Oriol Comas Basté Universitat de Barcelona (UB)
  • Xavier de Diego Navalón Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)
  • Àngela Domínguez García Universitat de Barcelona (UB)
  • Juan Ramon Hidalgo Moya Universitat de Lleida (UdL)
  • Ascensión Marcos Sánchez Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)
  • Montserrat Rabassa Bonet Universitat de Barcelona
  • Mercè Raventós Santamaria Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
  • José Juan Rodríguez Jerez Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • Gloria Sabater Sales Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)
  • Miquel Salgot de Marçay Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)
  • Joan Tibau Font Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
  • Núria Torner Gràcia Universitat de Barcelona (UB)
  • Francesc Tresserra Casas Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)
  • Joan Gabriel Vargas Olmo Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA)
  • Catherine Vidal Ortega Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC)

Paraules clau:

carns vermelles, salut, sostenibilitat, canvi climàtic, alimentació.

Resum

L’objectiu d’aquest article és presentar una visió científica sobre el consum de les carns vermelles en relació amb la salut i la sostenibilitat del planeta, i ajudar els professionals i els consumidors a reflexionar-hi i prendre les seves decisions. Hi ha una clara interdependència del canvi climàtic amb els models alimentaris i la nostra salut, tot relacionat amb diferents factors. Cal tenir present que no totes les formes d’alimentació, dietes o patrons alimentaris generen els mateixos impactes ambientals. Entre els aliments més «qüestionats» hi ha les carns vermelles de producció intensiva i els aliments processats. Aquest tipus d’aliments són consumits en majors quantitats i freqüència en les societats desenvolupades i sobretot en les zones més urbanitzades. Sabem que el 22 % de les morts que es produeixen al món es poden atribuir a l’alimentació (sobrealimentació, mala alimentació o desnutrició) i aquesta dada ens fa reflexionar sobre la importància d’escollir bé els aliments que prenem, les quantitats i la freqüència. També, cal ser conscients que el 14 % dels gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) provenen del bestiar, i un 30 % té a veure amb el sistema alimentari, la qual cosa aclareix la dimensió important de la influència del bestiar en la sostenibilitat alimentària. Una dieta equilibrada, basada en aliments variats, sobretot d’origen vegetal, és una alternativa possible per a la disminució de l’emissió de gasos (per gram de proteïna i caloria ingerida), i també és més saludable per reduir el risc de l’aparició de malalties cròniques no transmissibles. Caldrà avançar en una gestió ramadera ambiental més sostenible, fer un seguiment acurat d’impactes i eixamplar la producció vegetal (i el seu consum) en diversos sentits.

Descàrregues

Com citar

Rivero i Urgell, M., Vidal Garcia, E., Andrés Lacueva, C., Banqué Molas, M., Calvo Torras, M. dels Àngels, Celorio-Sardà, R., Comas Basté, O., Diego Navalón, X. de, Domínguez García, Àngela, Hidalgo Moya, J. R., Marcos Sánchez, A., Rabassa Bonet, M., Raventós Santamaria, M., Rodríguez Jerez, J. J., Sabater Sales, G., Salgot de Marçay, M., Tibau Font, J., Torner Gràcia, N., Tresserra Casas, F., Vargas Olmo, J. G., & Vidal Ortega, C. (2022). Carns vermelles i salut. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 21, 24–32. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150217

Número

Secció

Articles