Comunicació per a periodistes. Anàlisi dels enfocaments i els autors predominants en l’ensenyament de teories de la comunicació a les universitats espanyoles

Autors/ores

  • Daniela Lazcano-Peña Docent de l’Escola de Periodisme de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso, Xile.

Paraules clau:

teories de la comunicació, camp acadèmic de la comunicació, ensenyament de les teories de la comunicació, ensenyament del periodisme, universitats espanyoles, recerca en comunicació.

Resum

Aquest treball fa una revisió de l’ensenyament teòric que sobre l’estudi de la comunicació reben els estudiants del grau en periodisme a Espanya. Amb aquesta finalitat, i prenent com a base la tècnica d’anàlisi de contingut, s’han revisat les guies docents dels cursos sobre teories de la comunicació, oferts a les universitats espanyoles durant el curs acadèmic 2013-2014. Com a resultats principals, s’observa l’hegemonia dels continguts sobre comunicació de massa i el predomini d’autors i referents teòrics de la tradició més clàssica dels estudis sobre comunicació. Alhora, l’acusat biaix metateòric d’aquests cursos ens porta a plantejar que més que cursos sobre teories, es tracta de revisions històriques sobre la investigació desenvolupada en el camp.

PARAULES CLAU: teories de la comunicació, camp acadèmic de la comunicació, ensenyament de les teories de la comunicació, ensenyament del periodisme, universitats espanyoles, recerca en comunicació.

Biografia de l'autor/a

Daniela Lazcano-Peña, Docent de l’Escola de Periodisme de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso, Xile.




Descàrregues

Com citar

Lazcano-Peña, D. (2015). Comunicació per a periodistes. Anàlisi dels enfocaments i els autors predominants en l’ensenyament de teories de la comunicació a les universitats espanyoles. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 32(2), 71–98. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/139392

Número

Secció

Articles