Cobertura dels micronutrients amb major risc de ser deficitaris en la població més gran de seixanta-cinc anys, beneficiària del Banc dels Aliments de Barcelona

Autores/as

Palabras clave:

malbaratament alimentari, bancs d’aliments, inseguretat alimentària, micronutrients.

Resumen

Antecedents. El Banc dels Aliments (BdA) de Barcelona fa donacions d’aliments a la població adulta de més de seixanta-cinc anys mitjançant les entitats beneficiàries i de manera periòdica. Es desconeix quina és l’aportació de micronutrients (calci, vitamina D, ferro, àcid fòlic i vitamina B12), necessaris per a la prevenció de malalties, disponible en aquests aliments. Objectius. Revisar i quantificar els micronutrients més importants per als adults de més de seixanta-cinc anys (calci, vitamina D, ferro, àcid fòlic i vitamina B12) presents a les aportacions, valorar en quin percentatge compleixen les recomanacions de nutrients establertes pels organismes sanitaris i aportar recomanacions per millorar les donacions. Mètodes. Es van analitzar les aportacions del Programa Operatiu d’Ajuda Alimentària del Fons d’Ajuda Europeu per a les Persones més Desfavorides (FEAD) i del Programa de Fruites i Hortalisses de Retirada de Mercat (SERMA). Es van quantificar els micronutrients triats (d’acord amb les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, AESAN). Es van comparar les troballes obtingudes amb les necessitats fisiològiques que determinen els organismes sanitaris (concretament, la Universitat Complutense de Madrid, UCM, i les DRI, de l’anglès dietary reference intakes). Resultats. Es van trobar nivells baixos de calci i vitamina D a les aportacions realitzades tant en dones com en homes. Tenint en compte els aliments entregats, la llet, la conserva de sardina i els llegums cuinats són els que brinden una aportació més gran d’aquests nutrients. Es va trobar que el valor de ferro aportat és cobert al 99,12 %, segons les ingestes dietètiques de referència. Els aliments amb més aportació de ferro són la pasta, la conserva de sardina, els llegums crus i cuinats. Es va trobar que l’àcid fòlic és deficient en les aportacions, però el valor de vitamina B12 sí que és cobert i sobrepassa el límit requerit al dia. De les aportacions fetes pel BdA, es va trobar que la llet i la sardina en conserva aporten el 254,16 % del valor diari requerit de vitamina B12, mentre que la pasta, els llegums secs, els llegums cuits, les fruites i les hortalisses generen la major aportació d’àcid fòlic. Conclusió. S’evidencia que l’aportació del BdA compleix el 24,2 % de les DRI per a la vitamina B12 i el ferro. El calci, la vitamina D i l’àcid fòlic presenten percentatges molt per sota del 24,2 %. Cal assegurar una bona entrega d’aliments font de calci, de vitamina D (com els lactis) i de ferro (com carns, peixos i llegums cuits) i incrementar el consum de fruites i vegetals a la dieta.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Descargas

Cómo citar

Aguirre Freire, S. G., Rivero i Urgell, M., & Banqué i Molas, M. (2024). Cobertura dels micronutrients amb major risc de ser deficitaris en la població més gran de seixanta-cinc anys, beneficiària del Banc dels Aliments de Barcelona. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 23, 13–25. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/154292

Número

Sección

Artículos

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 3 > >>