Cobertura dels micronutrients amb major risc de ser deficitaris en la població més gran de seixanta-cinc anys, beneficiària del Banc dels Aliments de Barcelona Autors/ores Stephany Gissel Aguirre Freire Montserrat Rivero i Urgell Montserrat Banqué i Molas DOI: 10.2436/20.2005.01.131 Paraules clau: malbaratament alimentari, bancs d’aliments, inseguretat alimentària, micronutrients. Resum Antecedents. El Banc dels Aliments (BdA) de Barcelona fa donacions d’aliments a la població adulta de més de seixanta-cinc anys mitjançant les entitats beneficiàries i de manera periòdica. Es desconeix quina és l’aportació de micronutrients (calci, vitamina D, ferro, àcid fòlic i vitamina B12), necessaris per a la prevenció de malalties, disponible en aquests aliments. Objectius. Revisar i quantificar els micronutrients més importants per als adults de més de seixanta-cinc anys (calci, vitamina D, ferro, àcid fòlic i vitamina B12) presents a les aportacions, valorar en quin percentatge compleixen les recomanacions de nutrients establertes pels organismes sanitaris i aportar recomanacions per millorar les donacions. Mètodes. Es van analitzar les aportacions del Programa Operatiu d’Ajuda Alimentària del Fons d’Ajuda Europeu per a les Persones més Desfavorides (FEAD) i del Programa de Fruites i Hortalisses de Retirada de Mercat (SERMA). Es van quantificar els micronutrients triats (d’acord amb les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, AESAN). Es van comparar les troballes obtingudes amb les necessitats fisiològiques que determinen els organismes sanitaris (concretament, la Universitat Complutense de Madrid, UCM, i les DRI, de l’anglès dietary reference intakes). Resultats. Es van trobar nivells baixos de calci i vitamina D a les aportacions realitzades tant en dones com en homes. Tenint en compte els aliments entregats, la llet, la conserva de sardina i els llegums cuinats són els que brinden una aportació més gran d’aquests nutrients. Es va trobar que el valor de ferro aportat és cobert al 99,12 %, segons les ingestes dietètiques de referència. Els aliments amb més aportació de ferro són la pasta, la conserva de sardina, els llegums crus i cuinats. Es va trobar que l’àcid fòlic és deficient en les aportacions, però el valor de vitamina B12 sí que és cobert i sobrepassa el límit requerit al dia. De les aportacions fetes pel BdA, es va trobar que la llet i la sardina en conserva aporten el 254,16 % del valor diari requerit de vitamina B12, mentre que la pasta, els llegums secs, els llegums cuits, les fruites i les hortalisses generen la major aportació d’àcid fòlic. Conclusió. S’evidencia que l’aportació del BdA compleix el 24,2 % de les DRI per a la vitamina B12 i el ferro. El calci, la vitamina D i l’àcid fòlic presenten percentatges molt per sota del 24,2 %. Cal assegurar una bona entrega d’aliments font de calci, de vitamina D (com els lactis) i de ferro (com carns, peixos i llegums cuits) i incrementar el consum de fruites i vegetals a la dieta. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Com citar Aguirre Freire, S. G., Rivero i Urgell, M., & Banqué i Molas, M. (2024). Cobertura dels micronutrients amb major risc de ser deficitaris en la població més gran de seixanta-cinc anys, beneficiària del Banc dels Aliments de Barcelona. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 23, 13–25. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/154292 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 23 (2024) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.