Detecció de la relació malaltia-símptoma entre termes de l'àmbit mèdic: una aproximació basada en corpus

Autors/ores

  • Albert Alegrí Universitat Pompeu Fabra
  • Iria da Cunha Universidad Nacional de Educación a Distancia

Paraules clau:

patrons lingüístics, detecció de relacions, malaltia, símptoma, marques lingüístiques, col·locacions especialitzades

Resum

Els especialistes en terminologia afirmen que els textos especialitzats són, quant al contingut, estructures formades per termes relacionats conceptualment (Cabré, 1999). L'objectiu principal d'aquest article és mostrar que existeixen patrons lingüístics que evidencien la relació malaltia-símptoma i que poden servir per detectar semiautomàticament o automàtica aquesta relació, mitjançant una metodologia concreta. Aquesta metodologia es basa en el fet que, un cop obtinguts i analitzats uns determinats contextos, s'extreuen marques lingüístiques que evidenciïn la relació i serveixin per realitzar una generalització de patrons lingüístics. En l'estudi observem que molts dels símptomes no apareixen en les definicions dels recursos terminològics mèdics, però sí en els textos especialitzats del corpus. També detectem que molts dels símptomes apareixen mitjançant col·locacions especialitzades.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Albert Alegrí, Universitat Pompeu Fabra

Màster i graduat en Lingüística Aplicada per la Universitat Pompeu Fabra, especialitzat en Terminologia i Ensenyament de Llengües. Ha participat en la confecció i l'etiquetatge sintàctic del Corpus Treebank Català de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada i actualment és col·laborador de la Càtedra Pompeu Fabra. Treballa en els àmbits de la formació i la comunicació, fent així un parèntesi en la seva recerca doctoral com a membre del grup IULATERM.

 

Iria da Cunha, Universidad Nacional de Educación a Distancia

Doctora en Ciències del Llenguatge i Lingüística Aplicada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment és investigadora Ramón y Cajal en el Departament de Filologies Estrangeres i les seves Lingüístiques de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), on té la seva recerca adscrita al grup ACTUALing. També és investigadora externa del grup IULATERM de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la UPF. És especialista en discurs especialitzat, terminologia i lingüística computacional.

Descàrregues

Publicat

2015-12-22

Com citar

Alegrí, A., & da Cunha, I. (2015). Detecció de la relació malaltia-símptoma entre termes de l’àmbit mèdic: una aproximació basada en corpus. Terminàlia, 2(12), 7–17. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/137052

Número

Secció

Articles