Vibrio parahaemolyticus: matrix characteristics and viability of fish

Authors

  • M. Àngels Calvo Torras Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  • E. Leonardo Arosemena Angulo Universitat Autònoma de Barcelona
  • Lídia Domínguez Clavería Universitat Autònoma de Barcelona
  • Gisela Girmé Vidal Universitat Autònoma de Barcelona
  • Maria Rodríguez González Universitat Autònoma de Barcelona
  • Carles Adelantado Universitat Autònoma de Barcelona
  • Lucía Pérez Caullán Universitat Autònoma de Barcelona

Abstract

Vibrio parahaemolyticus is amicroorganismthat can cause outbreaks of food poisoning after the consumption of either fish or seafood. It
was considered that its habitat was restricted to specific areas of the world, mainly eastern countries, however, it has currently been found in a wide variety of aquatic environments.

The purpose of this study is to assess the viability of vibrio parahaemolyticus in tuna (Thunnus spp.) and salmon (Salmo sp.) samples bymeans of experimental inoculations under controlled laboratory conditions.

KEYWORDS:Vibrio parahaemolyticus, viability, salmon, tuna.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

M. Àngels Calvo Torras, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Catedràtica de Sanitat Animal (UAB)
Àrea de Sanitat Animal
Universitat Autònoma de Barcelona

E. Leonardo Arosemena Angulo, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Lídia Domínguez Clavería, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Gisela Girmé Vidal, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Maria Rodríguez González, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Carles Adelantado, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Lucía Pérez Caullán, Universitat Autònoma de Barcelona

Grup de recerca en Microbiologia aplicada i mediambiental. Departament de Sanitat i d'Anatomina Animals. Facultat de Veterinària. UAB

Downloads

Published

2011-09-06

How to Cite

Calvo Torras, M. Àngels, Arosemena Angulo, E. L., Domínguez Clavería, L., Girmé Vidal, G., Rodríguez González, M., Adelantado, C., & Pérez Caullán, L. (2011). Vibrio parahaemolyticus: matrix characteristics and viability of fish. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 42–44. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/49505

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)