Documentar-se sobre els joguets: un joc apassionant

Autors/ores

Resum

Tot i la influència dels diferents aspectes del món lúdic en disciplines com la història, la sociologia, l’antropologia, les ciències o la pedagogia, el cert és que els jocs i els joguets no formen, en el sentit tradicional del mot, el nucli d’un àmbit amb una base teòrica científica consolidada. Com en molts altres contextos similars, això sol fer que la tasca de terminòlegs, lingüistes o traductors sigui a vegades més complexa. Aquest article presenta les característiques i els usos principals del Centre de Documentació i de Recerca dels Jocs i dels Joguets del Museu del Joguet de Catalunya / Figueres (MJC/F), estudi de cas que ens permet mostrar l’essencialitat de la documentació i l’arxivística a l’hora de tractar certs àmbits del patrimoni cultural d’una societat.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Anna Joan Casademont, Consell de Redacció

Anna Joan Casademont és professora de Lingüística a la Université TÉLUQ (Quebec, Canadà). La seva recerca se centra en l’adquisició del català com a llengua addicional i en terminologia. Cofundadora del Grup en Llengües: Adquisició, Corpus i Ensenyament (GLACE), és membre regular de l’Observatoire de linguistique Sens-Texte (OLST, Université de Montréal) i externa d’IULATERM (Universitat Pompeu Fabra). És vicepresidenta de la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya i ha impartit cursos de documentació de col·leccions al màster de Museologia de la Université de Montréal. Forma part del Consell de Redacció de Terminàlia i del Comitè Científic de Médiations & Médiatisations, i és editora associada de Resercle.

Ciro Llueca Fonollosa, Universitat Oberta de Catalunya

Ciro Llueca Fonollosa és vicegerent de Recerca i Transferència de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i director de l’Editorial UOC. Docent en diverses universitats d’Espanya i de l’Amèrica Llatina, ha treballat també en biblioteques, arxius i centres culturals, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya. És coordinador del grup de treball de Biblioteques i Propietat Intel·lectual de la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID). Ha treballat i col·laborat en diverses ocasions amb el Museu del Joguet de Catalunya.

Descàrregues

Publicat

2024-06-29

Com citar

Joan Casademont, A., & Llueca Fonollosa, C. (2024). Documentar-se sobre els joguets: un joc apassionant. Terminàlia, 1(29), 46–52. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/Terminalia/article/view/154040

Número

Secció

Dossier: El vocabulari de jocs i joguines