Aprendre mitjançant projectes. Una estratègia per a aprenentatges de qualitat

Autors/ores

  • Joan Rué i Domingo Pedagog, exprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Societat Catalana de Pedagogia, Institut d’Estudis Catalans.

Paraules clau:

Aprenentatge, projectes, estratègia curricular, qualitat d’aprenentatge, aprenentatge actiu, millora professional, canvi en les pràctiques.

Resum

L’aprenentatge basat en projectes (AMPr)1 reforça la motivació i el sentit d’agent de qui aprèn, tot incidint de manera positiva en les seves competències personals i la seva autonomia en fer i pensar. Aquestes fortaleses faciliten una relació de l’estudiant amb la cultura i el sentit de l’aprenentatge, de més qualitat que la derivada de les relacions convencionals d’ensenyament i aprenentatge. L’AMPr, com a estratègia docent, no es pot introduir en un centre sense fer canvis estructurals en l’àmbit curricular, en el guiatge metodològic i en el dels recursos a disposició dels estudiants. A mesura que s’estén en un centre, es fan necessaris, també, canvis en l’organització dels docents, dels temps i dels espais, així com incorporar allò que aporta la recerca sobre el particular. Altrament no representarà més que una activitat docent de conseqüències poc rellevants. L’AMPr apunta un element crític final: el desenvolupament professional del professorat com a factor rellevant del procés d’implementació d’aquest tipus de propostes d’aprenentatge.

Paraules clau: Aprenentatge, projectes, estratègia curricular, qualitat d’aprenentatge, aprenentatge actiu, millora professional, canvi en les pràctiques.

Biografia de l'autor/a

Joan Rué i Domingo, Pedagog, exprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Societat Catalana de Pedagogia, Institut d’Estudis Catalans.



Descàrregues

Com citar

Rué i Domingo, J. (2018). Aprendre mitjançant projectes. Una estratègia per a aprenentatges de qualitat. Revista Catalana De Pedagogia, 13, 15–43. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/144649

Número

Secció

Tema monogràfic. Què s’aprèn mitjançant projectes?