La comunitat jueva de la Barcelona medieval: una primera aproximació antropològica dels resultats de la campanya de 2001 de la necròpolis jueva de Montjuïc (Barcelona)

Autors/ores

  • Laura Roig Font GRAPAC. Unitat d'Antropologia Biològica, Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, Facultat de Biociències (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • Diego López-Onaindia GRAPAC. Unitat d'Antropologia Biològica, Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, Facultat de Biociències (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • M. Eulàlia Subirà i De Galdàcano GRAPAC. Unitat d'Antropologia Biològica, Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, Facultat de Biociències (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • Xavier Maese Fidalgo Servei d'Arqueologia de Barcelona

Paraules clau:

necròpolis jueva, Montjuïc, Barcelona, medieval, antropologia

Resum

Aquest article inclou els resultats preliminars dels estudis antropològics realitzats a les restes òssies recuperades durant la campanya de l’any 2001 a la necròpolis jueva de Montjuïc (Barcelona). Aquests estudis estan inclosos dins del projecte de recerca sobre la necròpolis jueva de Montjuïc, promogut pel Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) amb l’objectiu d’ampliar el coneixement d’aquest important conjunt històric i arqueològic. L’anàlisi antropològica inclou la determinació del sexe i l’edat dels individus emprant la metodologia que inclou els marcadors clàssics i d’altres de més recents, així com la presa de diferents mesures dels ossos i l’estudi de les patologies òssies i dentals. Els resultats indiquen que la població jueva de Barcelona es diferencia de la resta de la població de la ciutat. Tanmateix, tot i que els individus presentaven indicadors de malalties, sobretot de tipus articular i deguts a l’edat que assoliren, l’estat de salut d’aquest grup seria millor que el d’altres poblacions barcelonines, a causa probablement dels beneficis de pertànyer a la classe mitjana-alta, com indiquen els documents històrics. 

Paraules clau: necròpolis jueva, Montjuïc, Barcelona, edat mitjana, antropologia

Descàrregues

Publicat

2018-06-27

Número

Secció

Articles