Cafè, nutrició i salut Autors/ores Marc Rubio Celorio Ciència i Tecnologia dels Aliments. Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona Resum El cafè és una de les begudesmés consumides arreu delmón, per les seves propietats organolèptiques úniques i possiblement també per la capacitat d’estimular els individus.No obstant això, el consumde cafè s’associa freqüentment amb estils de vida poc saludables, comel tabaquisme i el fet de pernoctar, la qual cosa li ha atorgat una imatge negativa.D’altra banda, hi ha nombroses creences omites alimentaris, fins i tot en l’àmbitmèdic, respecte als seus potencials efectes adversos, la majoria dels quals no han estat demostrats científicament. En els últims anys, però, diversos estudis epidemiològics demostren de forma consistent que el consumde cafè s’associa a unmenor risc de patir diabetis de tipus 2, Parkinson, Alzheimer,malalties hepàtiques…Elsmecanismes que poden explicar aquests efectes encara no estan explicats completament, però tot apunta que són deguts a la presència de cafeïna i a l’alt contingut d’antioxidants que es troben al cafè, i per aquestmotiu aquests compostos centraran l’atenció d’aquest document.PARAULES CLAU: Cafè, cafeïna, antioxidants, salut. Descàrregues Les dades de descàrrega encara no estan disponibles. Descàrregues PDF Publicat 2012-05-30 Com citar Rubio Celorio, M. (2012). Cafè, nutrició i salut. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 13(2), 17–24. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/54402 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 13 Núm. 2 (2011): desembre Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació en lliurar els articles. — L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.