Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (2a part) Autors/ores Francesc Puchal Mas Resum El concepte de additiu alimentari ha evolucionat fins a incloure suplements nutricionals en la formulació dels pinsos, també anomenats ingredients funcionals, per millorar no solament la producció animal, sinó també la salut dels consumidors de carn, ous, llet, etc. En l'article es fa referència a exemples de substàncies i la seva funcionalitat. Per a la fabricació de pinsos és fonamental disposar d'una anàlisi completa de la composició química de les matèries primeres, per exemple dels aminoàcids en la proteïna, o dels àcids grassos en els greixos. Però a més a més cal conèixer la seva digestibilitat, i el valor nutricional real, etc. També cal assegurar l'absència de pesticides o medicaments, i de contaminacions biòtiques. Tota la informació analítica és cara i imprescindible per aplicar els programes informàtics per a la formulació dels pinsos, segons l'efecte que es pretengui provocar sobre l'animal. També cal tenir en compte la mida de les partícules, la duresa i durabilitat dels granulats, el color i l'olor, no solament atenent a les característiques dels animals sinó també les opinions del ramaders. També aquí se'n donen exemples concrets. Es fa palesa la complexitat de la fabricació de pinsos, que actualment està sotmesa a un control molt rigorós per garantir la seguretat dels humans, i que no es mereix la pressió multimèdia que té, normalment sense cap fonament seriós. Descàrregues Text complet Publicat 2008-07-18 Com citar Puchal Mas, F. (2008). Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (2a part). TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20–25. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/38170.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 12 : maig 2008 Secció Ciència Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.