L’impacte de la conceptualització de la «voluntat d’expressar l’opinió en públic» en la investigació sobre l’espiral del silenci (1990-2010)

Autors/ores

  • Felipe Alonso-Marcos Investigador contractat del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Paraules clau:

espiral del silenci, Noelle-Neumann, por a l’aïllament, clima d’opinió, teories de la comunicació, metateoria.

Resum

Formulada l’any 1974 per la sociòloga alemanya Noelle-Neumann, l’espiral del silenci està considerada com una de les teories més influents en l’àmbit de la comunicació. No obstant això, la recerca empírica no ha obtingut resultats que permetin validar-la definitivament com a eina d’estudi. El present article neix d’una tesi doctoral que, mitjançant una anàlisi de 43 recerques empíriques publicades en revistes acadèmiques indexades en anglès entre els anys 1990 i 2010 sobre la teoria, ha intentat comprovar en quin grau és la mateixa formulació de l’espiral del silenci, o la manera com aquesta ha estat investigada, la causa del seu estat indefinit. A partir de la variable «voluntat d’expressar l’opinió en públic» s’articula una doble problemàtica basada en el caràcter hipotètic de la investigació i en la naturalesa absoluta de la teoria.

PARAULES CLAU: espiral del silenci, Noelle-Neumann, por a l’aïllament, clima d’opinió, teories de la comunicació, metateoria.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Felipe Alonso-Marcos, Investigador contractat del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona



Descàrregues

Com citar

Alonso-Marcos, F. (2016). L’impacte de la conceptualització de la «voluntat d’expressar l’opinió en públic» en la investigació sobre l’espiral del silenci (1990-2010). Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 33(1), 93–118. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/140985

Número

Secció

Articles