Espai

Autors/ores

  • Pau Pedragosa Societat Catalana de Filosofia. Institut d'Estudis Catalans

Paraules clau:

espai objectiu, espai viscut, percepció, cos viscut, moviment, lloc, zona, Dasein, Quarter, topologia, Husserl, Heidegger.

Resum

El concepte d’espai no és específic de la fenomenologia. Com a problema filosòfic l’espai té tanta història com la filosofia mateixa. Però sí que la fenomenologia li dóna un sentit original que no es pot desvincular d’aquesta història, especialment la més recent, la de la filosofia moderna des de Descartes. En l’època moderna l’espai ha estat rebaixat a una pura extensió quantitativa sense vida. El buidatge vital de l’espai ha tingut la seva correspondència amb la física moderna clàssica que l’ha conceptualitzat com a pura exterioritat i com a contenidor buit que no ha fet més que reforçar la interioritat subjectiva on es concentrava la vida. La gran aportació del concepte fenomenològic de l’espai es pot resumir amb l’expressió «retorn a l’espai»: l’ha recuperat per a la vida fent-lo inseparable del temps, del moviment del cos, de la subjectivitat i de la comprensió de l’ésser. Veurem les importants aportacions fenomenològiques d’Edmund Husserl i de Martin Heidegger. Del primer analitzem la fenomenologia de la percepció, el cos viscut i la gènesi històrica del concepte objectiu i abstracte de l’espai. De Heidegger veurem la noció d’espai de les coses i de l’ésser humà (Dasein) a Ésser i temps i la importància central que adquireix l’espai en les seves obres posteriors fins al punt de comprendre la mateixa tasca filosòfica com un pensament del lloc o topologia de l’ésser. Concloem amb la recepció del concepte fenomenològic de l’espai reconeixent l’extraordinària influència que ha tingut en el que s’anomena «gir espacial».
ESPAI: Raum, espacio, espace, spazio, espaço, space

Paraules clau: espai objectiu, espai viscut, percepció, cos viscut, moviment, lloc, zona, Dasein, Quarter, topologia, Husserl, Heidegger.

Descàrregues

Com citar

Pedragosa, P. (2012). Espai. Anuari De La Societat Catalana De Filosofia, (23), 191–208. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/ASCF/article/view/64565

Número

Secció

Conceptes fonamentals de la fenomenologia