No temem Virginia Woolf: l’assassinat de l’Àngel de la Llar

Autors/ores

  • Hypatia Pétriz Universitat de Barcelona

Paraules clau:

Virginia Woolf, Maria Aurèlia Capmany, Virginie Despentes, Àngel de la Llar, feminisme, escriptura, educació, alliberament sexual, espai privat, espai públic, dones, transmissió.

Resum

A «Professions per a dones», Virginia Woolf indica que, per a poder escriure, li va caldre assassinar l’Àngel de la Llar. Tot i això, no indica com va dur a terme l’assassinat d’aquesta figura, que és el fantasma de la feminitat hegemònica victoriana. El text de l’escriptora ha estat llegit i interpretat de formes força diferents i l’objectiu d’aquest treball és doble: en primer lloc, revisar quatre aspectes clau d’aquest assassinat: l’escriptura de les dones, l’alliberament sexual, la relació entre l’espai privat i el públic i l’educació; a continuació, resseguir la transmissió de la mort de l’Àngel en textos de Maria Aurèlia Capmany i Virginie Despentes, veient com tracten aquests quatre aspectes. Veiem, finalment, com a partir d’una mateixa idea de Woolf s’articulen dues propostes diferents i fins i tot oposades de lluita feminista.

Paraules clau: Virginia Woolf, Maria Aurèlia Capmany, Virginie Despentes, Àngel de la Llar, feminisme, escriptura, educació, alliberament sexual, espai privat, espai públic, dones, transmissió.

Descàrregues

Com citar

Pétriz, H. (2020). No temem Virginia Woolf: l’assassinat de l’Àngel de la Llar. Anuari De La Societat Catalana De Filosofia, (30-31), 497–503. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/ASCF/article/view/148582

Número

Secció

Simposi Transmissió des del Pensament Filosòfic Femení