Dolor i cultura. Una aproximació fenomenològica a la relació entre dolor i creativitat

Autors/ores

  • Pau Pedragosa Grup d’Estudis Fenomenològics. Societat Catalana de Filosofia

Paraules clau:

dolor, imaginació, cos, mimesi, animisme, història de l’arquitectura, arquitectura del plaer, Elaine Scarry

Resum

La meva proposta consisteix en un estudi fenomenològic de la creativitat cultural que posa en el centre el fenomen del dolor. L’exposició que faig a continuació és un comentari del llibre The Body in Pain d’Elaine Scarry, una obra impressionant d’anàlisi fenomenològica del dolor i del paper d’aquest en la construcció de la cultura material. Si bé aquesta obra està fora de la tradició fenomenològica, la qual l’autora sembla desconèixer, mostra tanmateix tal rigor i profunditat en les seves descripcions que els fenòmens se’ns apareixen nítidament i parlen per si mateixos. Això, junt amb la seva originalitat en la concepció del món artificial com un «quasi animisme» que és una legitimació del món tècnic i de l’humanisme, justifiquen prendre aquest llibre com a referent tant per a la filosofia com per a la teoria de la cultura contemporànies i que mereix, per tant, un comentari. Acabem l’article amb una aplicació d’aquesta teoria del dolor i de la creativitat al cas concret de l’arquitectura i la seva capacitat de construir el món material que habitem.

Paraules clau: dolor, imaginació, cos, mimesi, animisme, història de l’arquitectura, arquitectura del plaer, Elaine Scarry.

Descàrregues

Publicat

2018-04-11

Com citar

Pedragosa, P. (2018). Dolor i cultura. <i>Una aproximació fenomenològica a la relació entre dolor i creativitat</i>. Anuari De La Societat Catalana De Filosofia, (28-29), 161–170. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/ASCF/article/view/144236

Número

Secció

Actes del IV Congrés Català de Filosofia