El temporal Glòria a Catalunya en perspectiva històrica. Característiques i impactes dels episodis d’inundació hivernal a la costa mediterrània peninsular (anys 1035-2020)

Autors/ores

  • Mariano Barriendos Universitat de Barcelona
  • Josep Barriendos Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

Catalunya, Climatologia històrica, fonts documentals, inundacions històriques, rius mediterranis.

Resum

El present treball pretén analitzar els episodis d’inundacions ocorreguts a Catalunya en període hivernal. A partir de bases de dades recentment creades, es presenta un estudi del comportament d’aquestes inundacions a escala històrica. Els 68 episodis de major impacte detectats als rius de la conca mediterrània peninsular, entre 1605 i 2020, s’organitzen en 6 patrons diferents segons l’extensió afectada. S’estudien les afectacions en diferents conques hidrogràfiques dels 46 episodis causats per depressions mediterrànies i el grau d’impacte social registrat a Catalunya.

Paraules clau: Catalunya, Climatologia històrica, fonts documentals, inundacions històriques, rius mediterranis.

Descàrregues

Com citar

Barriendos, M., & Barriendos, J. (2020). El temporal Glòria a Catalunya en perspectiva històrica. Característiques i impactes dels episodis d’inundació hivernal a la costa mediterrània peninsular (anys 1035-2020). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (89), 13–38. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/148341

Número

Secció

El temporal Glòria (gener de 2020) vist per la Geografia