Napping: una metodologia per a l'avaluació sensorial de vins : aplicació a l'estudi de vins catalans i xilens Autors/ores Mónica Bécue-Bertaut Xavier Tomàs i Morer Jérôme Pagès Elisabeth Morand Resum Es presenta en aquest article un nova metodologia per a l'avaluació sensorial de productes alimentaris d'una manera global, no condicionada a un determinat conjunt de descriptors de notes específiques del producte, sinó a una percepció global del producte. El procediment es fonamenta en la disposició de les mostres tastades sobre unes estovalles (napping) d'acord amb la seva similitud. El tractament estadístic dels resultats, les rotacions procrustes i l'anàlisi factorial múltiple permeten l'obtenció d'informació tant de les mostres com dels tastadors. En l'article es presenta l'experiència realitzada a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzada per l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), l'Agrocampus de Rennes, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut Químic de Sarrià i amb el suport de l'ambaixada de França, relativa a la degustació, de divuit tastadors, de diferents vins catalans i xilens. Descàrregues Text complet Publicat 2007-03-15 Com citar Bécue-Bertaut, M., Tomàs i Morer, X., Pagès, J., & Morand, E. (2007). <i>Napping</i>: una metodologia per a l’avaluació sensorial de vins : aplicació a l’estudi de vins catalans i xilens. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 51–60. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/3685.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 10 : desembre 2006 Secció Control Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.